Onderzoeksproject 'Track Changes' zoekt schrijvers

Elektrische typemachine

Hoe ziet het schrijfproces van hedendaagse schrijvers eruit? Welke sporen laat het na en welke inzichten geeft dit in het (gedeeltelijk) digitale creatieve proces? En hoe kunnen we zorgen dat er in de toekomst materiaal beschikbaar is voor onderzoek naar het ontstaansproces van onze hedendaagse literatuur?

Deze vragen hoopt het onderzoeksproject 'Track Changes: Textual Scholarship and the challenge of digital literary writing' te beantwoorden. Hiervoor is hulp nodig van schrijvers die een kijkje achter de schermen willen geven. Deelnemers schrijven een verhaal van minimaal 3000 woorden, op een door het project verstrekte Windows-laptop. Het genre, thema, onderwerp et cetera van dit verhaal zijn geheel vrij.

Voor welke schrijvers?

Nederlandstalige auteurs die ervaring hebben met het schrijven van verhalen, die voor een volwassen publiek schrijven en die een of meerdere boekpublicaties hebben bij een gevestigde uitgeverij. Ze zijn in een of meer van de volgende genres actief: literair, maar ook detective/thriller, speculatieve fictie (scifi/fantasy), historisch verhaal en chicklit. Aangezien het onderzoek vooral gaat over het digitale werkproces, zijn het schrijvers die normaliter het grootste deel van hun teksten op de computer schrijven.

Hoe gaat het in zijn werk?

Schrijvers kunnen zoveel mogelijk hun normale werkwijze hanteren, maar schrijven op een leenlaptop waarop toetsaanslagregistratiesoftware staat die is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit Antwerpen. Het schrijven zelf gebeurt in MS Word.

In de loop van 2020 kunnen de eerste schrijvers aan de slag. Voor deelname is er een vrijwilligersvergoeding van € 375. Verder worden deelnemende schrijvers indien gewenst op de hoogte gehouden van het onderzoek, en krijgen ze een inkijkje in en grondige documentatie van de eigen werkwijze en tussenversies.

Meer weten?

Neem contact op met Floor Buschenhenke, uitvoerende onderzoeker van dit project, via floor.buschenhenke@huygens.knaw.nl of +31(6)14661675. Ze kan je ook de uitgebreide informatiefolder mailen, waar onder andere meer in staat over anonimiteit en auteursrecht.

Het project Track Changes is een samenwerking tussen onderzoekers van het Huygens ING (KNAW) in Amsterdam en de Universiteit Antwerpen.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 27-03-2020
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)