Krantencatalogus Abraham verrijkt met links naar ODIS

Logo's van Abraham en ODIS met een wederkerige pijl tussen

Vanaf vandaag kan je in de krantencatalogus Abraham via meer dan 1300 nieuwe links doorklikken naar records in ODIS, de Online Database voor Intermediaire Structuren. Het toevoegen van deze links is een belangrijke stap vooruit in de dataverrijking van Abraham met externe bronnen. Het leggen van dergelijke links draagt ook bij aan het realiseren van linked-datatoepassingen in de Vlaamse cultureel-erfgoedsector.


Een vruchtbare kruisbestuiving

De krantencatalogus Abraham brengt informatie samen over historische kranten van 1800 tot nu. Geïnteresseerden vinden er, naast de raadpleegbaarheid van de opgenomen kranten, ook heel wat historische gegevens bij elke titel zoals uitgever, verschijningsperiode en doelregio. De ODIS-databank brengt op haar beurt de geschiedenis van het middenveld in beeld. De databank ontstond op initiatief van vier Vlaamse culturele archieven en bevat een schat aan informatie over organisaties, publicaties en personen. Dat beide databanken voor elkaar een meerwaarde konden zijn, was dus vanzelfsprekend. 

Met de toevoeging van 1.391 links in Abraham records naar ODIS wordt dit potentieel nu gerealiseerd. Sinds vandaag vinden belangstellenden bij heel wat kranten in Abraham de weg naar bijkomende gegevens in ODIS, bijvoorbeeld over de oprichting of geschiedenis van de krant, slogans, prijs, afmetingen, gerelateerde personen, gelinkte publicaties en veel meer. Deze extra info in ODIS maakt Abraham nog waardevoller als onderzoeksportaal. ODIS heeft nu ook links toegevoegd naar Abraham. Deze duurzame wisselwerking verhoogt de kwaliteit van beide databanken. 

Blijven groeien, blijven schaven

De samenwerking met ODIS kadert in het project Abraham 2020 en is maar één doel van dit project. Ook in de toekomst blijven we inzetten op de groei en verbetering van de krantencatalogus. Zo willen we de databank nog verder verrijken met verwijzingen naar externe bronnen, zoals Wikipedia, de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken en de ICON-catalogus van de International Coalition on Newspapers. We breiden de catalogus verder uit met nieuwe gegevens van collectiebeheerders en informatie uit gedrukte bronnen. Zo maken we van Abraham hét repertorium van de Belgische pers en een handig portaal naar nuttige onderzoeksbronnen. 

Meer over Abraham 2020

Het project Abraham 2020: nieuw leven voor oud nieuws realiseert een betrouwbare databank van alle Belgische kranten in Vlaamse erfgoedcollecties. We bouwen daarbij voort op Abraham, onze bestaande catalogus van Belgische kranten.

We voeren Abraham 2020 uit in samenwerking met meer dan honderd erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel. De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken ontvangt voor het project een subsidie van de Vlaamse overheid.

Blijf op de hoogte 

Wil je op de hoogte blijven van het project? Volg onze berichten via Facebook, Twitter of Linkedin, of schrijf je in voor de Abraham 2020 projectupdates.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 03-04-2020
  • |
  • Ine Calmeyn ()