Trefwoorden in Abraham: beter vinden wat je zoekt

Voorpagina's van uiteenlopende historische kranten

Krantencatalogus Abraham is sinds kort twee trefwoorden rijker: nu kan je eenvoudiger bladeren door krantentitels die behoren tot de vrouwenpers of lokale politieke pers. Met deze aanvulling bevat de catalogus nu 54 verschillende krantentypes.

Om door het bos de bomen te blijven zien hebben we de krantentypes ingedeeld in zes overkoepelende categorieën. Zo is het makkelijker om relevante kranten terug te vinden, of je nu op zoek bent naar kranten rond een bepaald thema of ideologie, of een specifiek doelpubliek. 

Om de trefwoorden te bekijken klik je op de homepagina van de catalogus op ‘Regio/Type’ in de menu bovenaan. Kies voor ‘Kranten per type’ om naar de Typologie Belgische Kranten te gaan. De ruim vijftig krantentypes vind je verdeeld over de zes overkoepelende categorieën: Doelpubliek, Politiek, Religie, Vrije tijd, Werk en handel en Conflicten, oorlog en vrede. Sommige trefwoorden behoren tot meerdere groepen en aan veel krantentitels is meer dan één krantentype toegewezen.

Zowel de nieuwe als de bestaande trefwoorden zijn nog niet altijd toegekend aan alle relevante titels, maar hieraan wordt gewerkt! Kom je een krantentitel tegen waarvan de trefwoorden de inhoud niet voldoende dekken? Dan kan je dat signaleren via de feedbackknop. Je input is ook welkom via abraham@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 26-06-2020
  • |
  • Sophia Rochmes (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)