Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience stelt deze zomer de Nottebohmzaal uitzonderlijk open

Man loopt door de Nottebohmzaal

De Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen is slechts in uitzonderlijke gevallen toegankelijk voor het publiek. Deze zomer echter zwaaien de deuren van de mooiste historische bibliotheekruimte van België open. Tot en met september kan je elke donderdag en vrijdag aansluiten bij een gegidste rondleiding voor individuele bezoekers. In een groep van maximum 10 personen maken bezoekers kennis met de prachtige zaal, de rijke collectie en 400 jaar geschiedenis van het gebouw, het plein en de bibliotheek. 

De Nottebohmzaal

Het hoge plafond, de gietijzeren gaanderij, de bustes van belangrijke humanisten en mecenen, de duizenden oude boekbanden in torenhoge boekenkasten, een globepaar van Blaeu en de krakende houten vloeren maken van de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een van de mooiste bibliotheekruimtes van België.

“Harry Potter en zijn vrienden zouden zomaar uit een van de nissen van de Nottebohmzaal tevoorschijn kunnen komen. Dankzij haar magische karakter was de zaal al het decor voor verschillende films, bijvoorbeeld van de promotiefilm 'The Book of Wisdom' van Tomorrowland in 2019.” - zegt An Renard, directeur van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

In deze prachtige zaal bewaart de Erfgoedbibliotheek een groot deel van haar boekencollectie. De eerste 140.000 titels uit de catalogus staan hier zij aan zij. Van Nederlandse letterkunde, over algemene kunst- en cultuurgeschiedenis tot de begindagen van de stad Antwerpen. Deze magische plek, in het oudste gedeelte van de bibliotheek, is ook de schatkamer voor een aantal kostbare schenkingen en topstukken uit de collectie, zoals de globes van Blaeu en een Egyptische dodenpapyrus.

Gegidst bezoek voor individuele bezoekers

Vanaf donderdag 9 juli kan het publiek elke donderdag en vrijdag, om 10 en 14 uur, aansluiten bij een gegidste rondleiding 'Schatten van de Nottebohmzaal' voor individuele bezoekers door de magische Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. Samen met een gids maken bezoekers in kleine groepjes van maximum 10 personen een historische trip, van begin zeventiende eeuw tot vandaag.Tijdens deze rondleiding van 90 minuten krijgen de bezoekers een introductie in de Erfgoedbibliotheek, de blikvangers in de collectie, de geschiedenis van het gebouw en het Hendrik Conscienceplein. Tickets zijn enkel vooraf en online te kopen aan 7,5 euro per persoon. Koop je online ticket hier. Een mondmasker dragen tijdens de rondleiding is verplicht.

“Deze speciale zomer tonen we al onze troeven aan onze inwoners en bezoekers. Een rondleiding door de mooiste bibliotheek van Vlaanderen mag daarbij niet ontbreken! Wil jij je onderdompelen in meer dan 5 eeuwen cultureel erfgoed, meer te weten komen over de Nederlandse letterkunde of de geschiedenis van onze stad? Dan is dit een unieke kans!” - zegt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.

Blikvangers

Blikvanger in de Nottebohmzaal is het globepaar van Blaeu. De hemel- en aardglobe zijn bijna 400 jaar oud en werden ontworpen door Willem Janszoon Blaeu. Ook de Egyptische kast spreekt tot de verbeelding. Hierin bewaart de Erfgoedbibliotheek twaalf monumentale boekbanden van Denkmaeler aus Aegypten und Aethiopien, over het eerste grootscheepse veldonderzoek van de egyptologie door Karl Richard Lepsius. Het oudste stuk uit de collectie is evenwel geen boek, maar een drieduizend jaar oude dodenpapyrus. Dit fragiele werk ligt veilig opgeborgen in het donker. Tijdens deze rondleiding toont de gids het wonderlijke verhaal van de tocht van Djed-Maät-ious-anch door het dodenrijk. 

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 02-07-2020
  • |
  • Ine Calmeyn ()