MMFC opnieuw op pad in Grootseminarie Ten Duinen

Handschrift

Het MMFC-team streek eind augustus neer in het Brugse Grootseminarie Ten Duinen, waar ze volop bezig zijn met het beschrijven van de uitgebreide en belangrijke handschriftencollectie  Zo komt de realisatie van de handschriftendatabank alweer een stap dichterbij.

Een mijlpaal

Dit bezoek is een mijlpaal voor het project. Het is, vanwege COVID-19, namelijk het eerste uitgebreide plaatsbezoek dat sinds maart kon doorgaan. Uiteraard is het virus ons land nog niet uit, dus het projectteam neemt alle voorzorgen om de registratiesessies op locatie veilig te laten verlopen.

Deze sessies zijn meteen de eerste praktijktest van het managementsysteem van de databank CollectiveAccess. Dat is de online omgeving waarin de beschrijvingen worden geregistreerd en duurzaam bewaard. Het team werkte de voorbije maanden ijverig van thuis uit aan deze toepassing en kan die nu in het Grootseminarie op punt stellen.

Waardevol

De omvangrijke handschriftencollectie van het Grootseminarie is historisch erg waardevol. Het overgrote deel van de 177 middeleeuwse handschriften 103 om precies te zijn komt uit de bibliotheken van de middeleeuwse abdijen Ten Duinen en Ter Doest. Zeker de Duinenabdij vormde in de middeleeuwen een belangrijk knooppunt van kennis in Vlaanderen. De collectie bestaat vooral uit liturgische, theologische en bijbelhandschriften, zoals je zou verwachten bij een religieuze instelling. Maar ook juridische en zelfs humanistische handschriften vonden hun weg naar de abdij, die in de late middeleeuwen uitgroeide tot een wetenschappelijk kenniscentrum. 

De abdij werd opgeheven in 1796 en na enkele omzwervingen kwamen de meeste handschriften terecht in de Openbare Bibliotheek Brugge en in het Grootseminarie Ten Duinen. Het MMFC-team zal ook de nog uitgebreidere collectie Duinenhandschriften in de Openbare Bibliotheek beschrijven. Zo zal het grootste deel van de abdijcollectie virtueel in onze databank weer verenigd zijn.

Ook tussen de 74 andere middeleeuwse handschriften in het Grootseminarie bevinden zich trouwens schatten. Zo stond het team versteld van een zeer belangrijk, maar tot nog toe nauwelijks bestudeerd Froissart-handschrift. Deze codex bevat een unieke redactie van Jean Froissarts veertiende-eeuwse Kronieken en zou zomaar eens het ontbrekende deel van een handschrift uit de Vaticaanse bibliotheek kunnen zijn. Een bijzondere en zeldzame ontdekking dus!


De beschrijvingen van deze middeleeuwse schatten zullen vanaf eind dit jaar door iedereen online te raadplegen zijn. In de tussentijd werkt het MMFC-team enthousiast verder aan het opbouwen van de databank.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 07-09-2020
  • |
  • Karolien De Roos (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)