STCV 1000 nieuwe afbeeldingen rijker dankzij Stadsarchief Turnhout

Titelpagina van een oude druk

STCV, de bibliografie voor het handgedrukte boek in Vlaanderen, bevat naast grondige beschrijvingen van boeken van vóór 1801 ook foto's van titelpagina's en andere onderdelen van de tekst die die beschrijving staven. Het Stadsarchief Turnhout, dat binnen een samenwerkingsproject de oude drukken in haar collectie beschreef in STCV, voegde onlangs duizend titelpagina's toe. 

Positieve coronagevolgen

Net zoals iedereen verlangen we bij STCV naar de tijd voor corona. Zonder zorgen op plaatsbezoek gaan, oude drukken invoeren in de databank en plannen maken voor de festiviteiten rond ons twintigjarig bestaan… Toch zagen we ook de kleine maar opmerkelijke voordelen van het ‘rustiger’ bestaan dat de lockdown met zich meebracht.

Opeens was er tijd voor de klusjes die een eigen leven lijken te leiden in het achterhoofd. Ook Stadsarchief Turnhout had dit zo begrepen en greep deze kans met beide handen. De afgelopen maanden maakten ze scans van titelpagina's voor de STCV-databank: maar liefst duizend afbeeldingen voor records die nog geen illustratie hadden. De titelpagina van van Onderwys der jeugt in de christelyke godvrugtigheyt van Karel Gobinet uit 1769 is een van die duizend. En niet de laatste, want in Turnhout blijven ze naarstig scannen. 

Afbeeldingen zijn belangrijk in een databank als STCV, omdat ze helpen bij de zoektocht naar een specifiek werk. We zijn dan ook blij om te zien dat het aantal afbeeldingen gestaag aan het groeien is. Bedankt, Stadsarchief Turnhout! 

Stand van zaken

Vorige maand konden we eindelijk nog eens aan een 'normaal' tempo boeken beschrijven voor STCV. Dat toont zich in de cijfers want in september werden 248 boeken toegevoegd waarvan 168 resulteerden in nieuwe records. De databank bevat momenteel 25.908 beschrijvingen gebaseerd op autopsie van 50.331 exemplaren.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 05-10-2020
  • |
  • Karolien De Roos (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)