Catalogus Bladmuziekcollectie van de Openbare omroep online

Partituur met aantekeningen

De Bladmuziekcollectie van de Openbare omroep (BOO) - van NIR tot VRT - bevat unieke en onuitgegeven partituren. De catalogus van de collectie staat nu online, dankzij een driejarig erfgoedproject binnen het Koninklijk Conservatorium Brussel met een subsidie van de Vlaamse overheid.

Tot nu toe was de collectie enkel lokaal toegankelijk op steekkaarten. Deze werden geconverteerd en leveren nu een databank met 77.000 records op. De 4.000 meest boeiende muziekhandschriften werden bovendien met gedetailleerde beschrijvingen en muziek specifieke informatie verrijkt.

BOO, de Belgische muziekcollectie sinds 1930

BOO is in de jaren ‘30 van de vorige eeuw ontstaan als gebruikersbibliotheek voor de diverse muziekensembles die van 1930 tot 1998 verbonden waren aan de Belgische Radio en Televisie. De vele unieke stukken van bekende en minder bekende Belgische componisten en arrangeurs maken BOO tot een van de belangrijkste Belgische muzikale erfgoedcollecties van de 20e eeuw. BOO bevat onder meer werken van Vlaamse componisten als Jef Van Hoof, Louis De Meester, August De Boeck, Marcel Poot en Vic Nees.  

Daarnaast neemt de jazz- en lichte muziekcollectie een bijzondere positie in: het grootste deel van deze deelcollectie bestaat uit composities en arrangementen speciaal geschreven voor de toenmalige BRT-bigband, het Festivalorkest van de BRT en het BRT-jazzorkest, voor live-uitzendingen op televisie of radio en studio-opnames in eigen huis. De namen van bandleiders als Francis Bay, Freddy Sunder, Bob Porter en Etienne Verschueren doen bij de oudere generaties zeker nog een belletje rinkelen.

Digitalisering van de BOO-collectie

Het BOO-project is bovenal een digitaliseringsproject: de handgeschreven partituren uit BOO gescand om beschikbaar te zijn voor toekomstige generaties uitvoerders, onderzoekers en belangstellenden. Na het scannen worden de werken in zuurvrije mappen verpakt. Omdat het onmogelijk is om in het kader van een projectsubsidie de volledige bibliotheek te digitaliseren, ligt de focus op de meest unieke stukken in de verzameling: de muziekhandschriften. Binnen dit kader concentreert het project zich op drie genres: symfonische orkestmuziek, koorwerken en de cluster jazz en lichte muziek.  

Wekelijks worden er records toegevoegd en zal de vrij raadpleegbare catalogus verder aangroeien. Op die manier krijgt het publiek toegang tot een beperkte, maar degelijk ontsloten collectie. Bovendien staan 77.000 geconverteerde records open voor onderzoekers. In een volgende stap kunnen de partituren in handschrift van de BOO-collectie die zich in het publiek domein bevinden vrij online geconsulteerd worden via de catalogus.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 03-02-2021
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)