26.044 oude drukken uit STCV toegevoegd aan de HPB-database van CERL

Niet minder dan 26.044 STCV-records werden opgenomen in de HPB Database van CERL. De internationale databank verzamelt catalogusrecords van vroegmoderne Europese drukken (ca. 1455-1830) uit vooraanstaande Europese en Noord-Amerikaanse onderzoeksbibliotheken in één record. Dit stelt gebruikers in staat om met een enkele zoekopdracht informatie op te halen uit allerhande verschillende catalogi. Je kan de records via deze link bezichtigen.

De HPB Database begon in 1997 als hulpmiddel voor CERL-leden, die gegevens aan de database konden gebruiken  voor hun bibliografische beschrijvingen. In de loop der jaren is gebleken dat niet alleen catalografen en bibliotheekmedewerkers, maar ook onderzoekers de databank zeer nuttig vinden. 

UITWISSELING DATA VAN STCV

Sinds 2018 levert STCV data aan CERL voor de HPB-databank. De uitwisseling past binnen de visie en de praktijk van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken om gegevens als ‘open data' beschikbaar te stellen, zodat ze open en FAIR (vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar) zijn voor de (internationale) erfgoedgemeenschap. Bovendien wordt Vlaanderen zo ook goed vertegenwoordigd in de alsmaar groeiende databank. 

Het is overigens niet de eerste keer dat STCV en CERL hun handen in elkaar slaan. Gegevens over Vlaamse boekdrukkers uit STCV stromen door naar de CERL-thesaurus en worden regelmatig bijgewerkt. De thesaurus is een schat aan informatie voor catalografen en onderzoekers: je vindt er bijvoorbeeld adressen en periodes van activiteit van drukkers terug die je kunnen helpen om een boek te dateren.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 14-09-2021
  • |
  • Zanna Van Loon (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)