CEMPER lanceert Bronnengids Podium

Presentatie Bronnengids op het Theaterfestival

Het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed CEMPER stelt de Bronnengids Podium voor: een online wegwijzer naar bronnen over dans, theater en muziek. De gids leidt onderzoekers ook naar heel wat collecties bibliothecair erfgoed. Neem zeker een kijkje in de Bronnengids om te zien of jouw collecties al zijn opgenomen in deze belangrijke toegang voor de studie van de podiumkunsten.

Een centrale toegang voor onderzoekers

De Bronnengids Podium is een heuristisch instrument voor iedereen die onderzoek wil doen naar het verleden van de podiumkunsten in Vlaanderen. De bronnen voor dit onderzoek worden immers erg versnipperd bewaard en ontsloten. Door een centrale toegang aan te bieden via de Bronnengids helpt CEMPER onderzoekers in hun zoektocht naar relevante informatie. Op dit moment ligt de focus op dans en theater, maar op termijn wil CEMPER ook bronnen over muziek opnemen in de Bronnengids. 

Ook bibliothecair erfgoed vormt een belangrijke bron voor de studie van de podiumkunsten. Denk bijvoorbeeld aan toneelbundels, rederijkersteksten, muziekhandschriften, partituren of liedboeken, maar ook vaktijdschriften of kranten die de programmatie in theaters en opera’s verspreiden. Je vindt dus ook heel wat collecties bibliothecair erfgoed via de Bronnengids.

Wat vind je er?

De kern van de Bronnengids wordt gevormd door een overzicht van de bewaarplekken die podiumkunstenerfgoed bewaren. Deze omvatten zowel kunsten- en mediaorganisaties als professionele bewaarinstellingen uit de erfgoedsector zoals erfgoedbibliotheken. Daarnaast vind je er catalogi met een instellingsoverschrijdende insteek zoals STCV of Abraham en digitale platformen met opnames, digitaliseringen van bronnen of databanken met de gegevens van regisseurs, acteurs enz..

Draag je steentje bij

Als gebruiker kan je ook zelf bijdragen aan de website. In de Bronnengids vind je formulieren waarmee je nieuwe inhoud kan suggereren of kan helpen om bestaande artikels te verbeteren.

Wil je jouw organisatie graag laten opnemen in de Bronnengids? Of ontbreekt er volgens jou een belangrijke databank of beeldbank? Dan kan je dat laten weten via dit formulier.

Meer weten? 

Lees dan het verslag van de voorstelling van de Bronnengids Podium tijdens Het Theaterfestival. Timmy De Laet (Universiteit Antwerpen), Bruno Forment (Orpheus Instituut), Tom Ruette (Kunstenpunt) en Annelies Van Assche (Universiteit Gent) gingen toen  in gesprek over het meerwaarde van de Bronnengids voor hun onderzoek naar de podiumkunsten.

De Bronnengids Podium werd ontwikkeld door CEMPER, in samenwerking met Kunstenpunt en in overleg met diverse instellingen en onderzoekers.

Banner Bronnengids

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 08-02-2022
  • |
  • Sara Moens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)