Nieuw in ons team: Janusz Barwik

Portretfoto Janusz Barwik

Op 21 februari is Janusz Barwik gestart als registrator bibliothecair erfgoed en projectmedewerker STCV bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Hij stelt zich graag even aan je voor.

Even voorstellen…

In 2014 behaalde Janusz een master in de Iberische Filologie, met als specialisatie Portugese cultuur en literatuur aan de Universiteit van Warschau. Om zijn liefde voor talen en literatuur te combineren schreef hij zijn masterthesis over het proces van indirecte vertaling van het Pools naar het Portugees via het Engels.

Janusz voelde zich altijd al thuis in bibliotheken en daarom koos hij na zijn studies voor een job in de Nationale Bibliotheek van Polen. Daar heeft hij uitgebreid ervaring opgedaan als bibliothecaris. Tot zijn takenpakket behoorde onder meer onderzoek naar en registratie van Portugese en Nederlandstalige polonica. Daarnaast catalogeerde hij hedendaagse boeken en tijdschriften, vooral fictie voor volwassenen en kinderen. Tijdens de zeven jaar bij de Poolse bibliotheek schreef hij mee aan twee bibliografische projecten die in boekvorm zijn uitgegeven: een bibliografie van de vertalingen van de werken van Joseph Conrad en een van Quo Vadis? van Henryk Sienkiewicz.

Wat ga je doen bij Vlaamse Erfgoedbibliotheken?

Dat zijn werk bijdraagt aan het vindbaarder en toegankelijker maken van bibliothecair erfgoed is voor Janusz een drijvende factor. Die motivatie zet hij nu graag in bij de verdere uitbreiding van STCV. De bibliografie van het handgedrukte boek. Deze online databank, die sinds 2000 bestaat en momenteel meer dan 26.000 editiebeschrijvingen bevat, wil een zo volledig mogelijk overzicht realiseren van de Vlaamse boekproductie voor 1801. Zo werkt het project actief aan de verdere ontsluiting van het Vlaamse gedrukte erfgoed. Dit jaar werkt Janusz mee aan de registratie van zestiende-eeuwse drukken uit Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in STCV. Het werk voor STCV is voor Janusz een uitstekende kans zijn om zich onder te dompelen in de rijke geschiedenis van Vlaanderen (vooral de Spaanse periode vindt hij boeiend) en van de vroegmoderne literatuur.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 28-03-2022
  • |
  • Hans Op de Beeck (Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw)