Digitaliseringspartner gevonden voor krantenproject Primeur

Beschadigd krant met scheuren en afbrokkeling

Het Nederlandse digitaliseringsbedrijf Picturae is geselecteerd om 630.000 kwetsbare krantenpagina’s van acht Vlaamse erfgoedinstellingen te digitaliseren in het kader van het project Primeur. Het bedrijf kwam als beste uit een Europese selectieprocedure die sinds januari liep.

Het project Primeur is een samenwerking tussen de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en meemoo, waarbij meemoo onder andere het aanbesteding- en gunningsproces coördineert. In januari publiceerde meemoo de openbare aanbesteding, na een grondige marktverkenning en schrijfproces in samenwerking met de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Om de ingediende dossiers te beoordelen deed meemoo een beroep op een jury van experts. Zowel prijs als kwaliteit speelden in de gunningsprocedure een belangrijke rol.

Op dit moment steken meemoo en Picturae de koppen bijeen om de digitalisering op gang te trekken. In mei en juni beginnen we met testen, zodat in de zomer de eerste volwaardige batch naar Picturae kan vertrekken voor digitalisering.

Intussen werken we samen met collectiebeherende partners voort aan de voorbereiding van de kranten voor transport. Dat houdt in dat we alle edities van de kranten registreren en veilig verpakken. Meer over het voorbereidingsproces kan je in dit recente nieuwsbericht lezen.

Het project loopt tot eind 2023, waarna meemoo zal zorgen voor de duurzame digitale archivering en ontsluiting.

raadpleeg het aanbestedingsdossier

meer over Primeur

Primeur is het krantenproject binnen GIVE (Gecoördineerd initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering). Het project ​kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht en wordt gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 03-05-2022
  • |
  • Sophia Rochmes (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)