Nieuws

DBNL-dag 2022: Klassiekers en kantlijnen

06-10-2022

Op vrijdag 18 november vindt de DBNL-dag 2022 plaats, deze keer in Antwerpen. Iedereen is welkom op deze informatieve en inspirerende namiddag, met als thema ‘klassiekers en kantlijnen’.

Programma

Vanaf 12:30 uur staat bij boekhandel De Groene Waterman de koffie klaar. Om 13:00 uur begint het inhoudelijke programma. Na een korte introductie laten we je dieper kennis maken met DBNL aan de hand van informatieve lezingen en creatieve intermezzo’s. Uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen over DBNL aan diverse medewerkers. Kom je ook?

lees verder

Oproep! Schenk beschermmateriaal aan Oekraïne

Rollen foam beschermingsmateriaal
14-11-2022

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne staat de Europese Unie paraat om hulp te bieden. Het EU Civil Protection Mechanism coördineert de materiële noodhulp aan Oekraïne. In België organiseert B-FAST de logistiek. Tot hiertoe is voor 434 miljoen euro aan materialen (of 67.000 ton) geschonken. Ook erfgoed krijgt hierin nu een plaats. 

lees verder

Tweede editie 'Schadeatlas bibliotheken' digitaal beschikbaar

Schutblad Schadeatlas bibliotheken
10-11-2022

Van onze populaire Schadeatlas bibliotheken bestaat al een tijdje een tweede druk, maar die herziene editie was nog niet digitaal beschikbaar. Je kan hem vanaf nu online raadplegen of downloaden. lees verder

Lesmap en vier inspirerende video’s rond manuscripten voor het lager onderwijs

Kind maakt bladspiegel aan de hand van voorbeeld middeleeuws manuscript
19-10-2022

Middeleeuwse manuscripten spreken tot de verbeelding. Het Mmmonk-project biedt daarom een videoreeks en een lesmap rond manuscripten aan voor kinderen uit het lager onderwijs.

Met de lesmap kunnen kinderen aan de slag om zelf een middeleeuwse bladspiegel te creëren. Al doende ontdekken de leerlingen hoe een manuscript tot stand kwam. Zo krijgen ze inzicht in de productie van oude handgeschreven boeken.

lees verder

Dienstverlener tweede fase onderzoek OCR-kwaliteit historische kranten geselecteerd

Layout herkenning van krant De Belgische Standaard
19-10-2022

Het Zwitserse bedrijf Odoma is geselecteerd voor de uitvoering van uitgebreide evaluaties van de kwaliteit en verbeterpotentieel van de OCR (optical character recognition) van gedigitaliseerde krantencollecties in Vlaanderen. Het bedrijf kwam als beste uit de beoordeling door een jury van vertegenwoordigers van de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken en meemoo en twee internationale experten.

lees verder

STCV registreert oude drukken van Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Medewerker omringt door oude drukken
18-10-2022

De bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP School of Arts) beheert een rijke historische collectie over muziek, dans en toneel. De bibliografen van STCV. Bibliografie van het handgedrukte boek zijn er momenteel volop aan het werk om de boeken gedrukt in Vlaamse steden voor 1801 te registreren. lees verder

Heleen Wyffels nieuwe projectleider oude drukken

Heleen Wyffels
18-10-2022

Sinds 1 september is Heleen Wyffels projectleider oude drukken en expert analytische bibliografie bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. lees verder

Nieuw in ons team: Veerle Oerlemans

Medewerker Veerle Oerlemans
10-10-2022

Sinds juni is Veerle Oerlemans aan de slag als deeltijds officemanager bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw.
lees verder

Nieuw in ons team: Klara De Maeseneir, Inge Timan en Kathy Wuyts

Medewerkers Klara De Maeseneir, Inge Timan, Kathy Wuyts
29-09-2022

In augustus en september begonnen 3 nieuwe beroepsinlevingsstagairs (BIS) bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken als projectmedewerkers voor het krantenproject Primeur.

Klara De Maeseneir, Inge Timan en Kathy Wuyts zullen gedurende een half jaar op locatie bij de projectpartners werken om de kranten te registreren en verpakken ter voorbereiding van transport en digitalisering. 

Inge, Kathy en Klara stellen met veel plezier zichzelf even voor.

lees verder

Nieuw in ons team: Lotte Renard

Medewerker Lotte Renard
27-09-2022

Sinds 1 september is Lotte Renard aan de slag bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken als projectmedewerker bij het krantendigitaliseringsproject Primeur. Ze stelt zich even voor aan de hand van twee vragen.

lees verder

Collegagroep ‘Handschriften’ in het Rijksarchief Antwerpen

De deelnemers aan collegagroep bekijken bijzondere stukken uit de collectie
26-09-2022

Op donderdag 22 september 2022 kwamen 15 collega’s samen in het Rijksarchief te Antwerpen voor de derde editie van de collegagroep 'Handschriften'. 

lees verder

Terugblik: STCV en het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde

Gebruikerssporen van de Abdij Ten Duinen op een titelpagina
08-09-2022

Aan het einde van de zomervakantie eindigde ook een korte samenwerking tussen de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde. Drie maanden lang trokken we een dag per week naar de kust om boeken gedrukt in Vlaanderen vóór 1801 op te nemen in STCV. Bibliografie van het handgedrukte boek. lees verder

Nieuw in ons team: Jef De Langhe

Portretfoto Jef De Langhe. Stagiair DBNL-Nieuwe Tijdingen
08-09-2022

Jef De Langhe is op 22 augustus van start gegaan bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken in het kader van een beroepsinlevingsstage. Hij gaat aan de slag als projectmedewerker bij het krantendigitaliseringsproject Nieuwe Tijdingen en de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).

lees verder

Digitalisering 170.000 historische glasplaten uit Vlaamse collecties van start

Portret Willy Sommers
22-08-2022

Meemoo, Vlaams instituut voor het archief, is gestart met een uniek project: het digitaliseren van maar liefst 170.000 glasplaten. Het is de eerste keer dat dit in Europa op zo’n grote schaal gebeurt.  lees verder

Nieuw in ons team: Luna Spruyt

Luna Spruyt
18-08-2022

In juli is Luna Spruyt gestart als beroepsinlevingsstagiair bij het Comites latentes-project van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Ze zal gedurende zes maanden meewerken aan de registratie van handschriften en fragmenten in Vlaamse collecties in de MMFC-databank.

lees verder

Infosessie Subsidies Cultureel-erfgoeddecreet online

Screenshot van openingsdia met 'Subsidies cultureelerfgoeddecreet' als titel
12-08-2022

Heb je de infosessie van het Departement CJM over het aanvragen van subsidies binnen het nieuwe cultureel-erfgoeddecreet gemist? Geen probleem, je kan de opname van de infosessie nu online herbekijken!

lees verder