Vacature: stagiair krantendigitalisering (stage met vergoeding)

Twee collega's registreren een krant

Zoek je een kickstart voor je loopbaan in de erfgoed- of bibliotheeksector? De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken geeft werkzoekenden en pas afgestudeerden de kans om praktische werkervaring op te doen via een beroepsinlevingsstage (BIS).

We zoeken twee stagiairs voor het project Nieuwe Tijdingen. Binnen dit project ontwikkelen we een grootschalig digitaliseringsprogramma voor het Vlaamse krantenerfgoed en beginnen we met de digitalisering van kleine en lokale krantencollecties.

Solliciteren kan tot uiterlijk 12 maart 2023.

Wat doe je als stagiair?

 • Je werkt mee aan de registratie en verpakking van historische kranten, ter voorbereiding van de digitalisering door een extern digitaliseringsbedrijf.
 • Je verzamelt informatie over historische krantentitels, incl. informatie uit gedrukte en online bronnen en informatie gekregen van collectiebeheerders, en neemt deze informatie op in de krantencatalogus Abraham.
 • Je voert gegevens in de databank- en registratiesystemen in met oog voor detail en consequent volgens de richtlijnen waarin je wordt getraind.
 • Je doet praktische ervaring op met de registratie, de behandeling en de verpakking van erfgoedmateriaal.
 • Je werkt mee aan de communicatie over het project (o.a. nieuwsberichten, nieuwsbrief, sociale media).
 • Je helpt bij de organisatie en verslaggeving van interne vergaderingen en externe activiteiten en bijeenkomsten van de organisatie zoals collegagroepen en klankbordgroepen.
 • Je werkt nauw samen met collega’s van meemoo. Vlaams instituut voor het archief en van de betrokken collectiebeherende instellingen en bouwt zo je netwerk uit.
 • Je voert administratieve, logistieke of andere taken uit ter ondersteuning van de projecten, het team en de dagelijkse werking van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken.

Wat vragen we van jou?

Dit breng je in elk geval mee:

 • Je beschikt over een bachelor- of masterdiploma.
 • Je hebt actieve interesse in erfgoed.
 • Je bent bereid om een groot deel van je tijd te werken bij collectiebeherende instellingen door Vlaanderen. Onze partners bevinden zich in Sint-Niklaas, Lokeren, Tielt, Veurne, Beveren, Temse, Stekene en Hoogstraten. Bij de werkplanning houden we rekening met je woonplaats en de bereikbaarheid van de partners voor jou.
 • Je bent enthousiast over wat je tijdens deze stage gaat doen en leren.
 • Je bent een teamspeler die vlot communiceert.
 • Je bent efficiënt, volgt zaken proactief op en kan met deadlines overweg.
 • Je hebt oog voor detail en je kan regels en richtlijnen consequent toepassen.
 • Nieuwe software maak je je snel eigen.
 • Je voelt je thuis bij de kernwaarden van de organisatie: samenwerken, klantgerichtheid, resultaatgerichtheid, flexibiliteit, analyse en empathie.

Geen must, maar mooi meegenomen:

 • Je hebt al een eerste ervaring in werken met erfgoed.
 • Je hebt basiskennis van schadebeelden of het correct hanteren van documentair erfgoed.

 • Je hebt ervaring met databanken of dataverwerking.

 • Je hebt een rijbewijs en eigen vervoer.

Wat bieden wij jou?

 • Je krijgt een leercontract voor een deeltijdse beroepsinlevingsstage van zes maanden. De stage begint op 17 april of snel daarna. Je werkt 7 uur per dag, 4 dagen per week. Een leercontract voor 3 dagen per week is mogelijk.
 • Je krijgt een vergoeding van 813,61 euro bruto per maand bij een leercontract van 28 uur per week. Je verplaatsingen naar ons kantoor en naar de erfgoedinstellingen betalen we uiteraard ook.
 • Je werkt voornamelijk op locatie bij verschillende collectiebeherende instellingen in Vlaanderen. Soms kom je naar ons kantoor op een boogscheut van station Antwerpen-Berchem. Je kan ook al eens van thuis werken.
 • Je krijgt de mogelijkheid om een sterkere positie op de arbeidsmarkt te verwerven door je competenties te ontwikkelen, je netwerk uit te bouwen en concrete ervaring op te doen binnen een dienstverlenende organisatie die erfgoedbibliotheken en andere erfgoedinstellingen ondersteunt in de uitvoering van hun opdracht.
 • Je leert op een professionele manier omgaan met kwetsbaar documentair erfgoed en het beschrijven van de kenmerken daarvan in een registratiesysteem.
 • Je draait mee in een warm en ervaren team en wordt professioneel begeleid door verschillende collega’s. Je wordt door hen opgeleid en je krijgt constructieve feedback op je prestaties.

Hoe kan je solliciteren voor deze stage?

 • Het is belangrijk dat je in je motivatiebrief duidelijk maakt wat jouw verwachtingen zijn van de stage, welke vaardigheden je wil leren of wat je wil uitdiepen binnen het project, welke relevante kennis en ervaring je al bezit en hoe deze stage past in jouw loopbaanontwikkeling.

 • Op basis van motivatiebrief en cv selecteren we kandidaten voor een schriftelijke proef en een gesprek. De proef doe je van thuis uit. Het gesprek gaat door op ons kantoor in Antwerpen in de week van 20 maart.
 • In het selectieproces leggen we de focus op competenties van mensen en zorgen we ervoor dat kandidaten gelijke kansen krijgen, ongeacht hun geslacht, genderidentiteit, geaardheid, afkomst, functiebeperkingen, leeftijd of levensbeschouwing.

Heb je vragen over deze stage?

Dan kan je contact opnemen met Montaine Denys via montaine@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be.

Vlaamse Erfgoedbibliotheken

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken is de dienstverlenende organisatie voor erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Ze coördineert een expertisenetwerk waarin ontmoeting, open kennisdeling en samenwerking centraal staan. Ze versterkt de professionele en duurzame uitvoering van de verschillende erfgoedfuncties. Zo draagt ze bij tot goed bewaard en vrij toegankelijk bibliothecair erfgoed dat elke burger in onze diverse samenleving plezier, kennis, inzicht en inspiratie verschaft.

BIS

Een beroepsinlevingsstage of BIS geeft je de mogelijkheid een betaalde stage te lopen in een bedrijf of non-profitorganisatie. Een beroepsinlevingsovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst, maar een opleidingscontract. Tijdens een BIS leer je vaardigheden en competenties op de werkvloer. Op die manier kan je praktijkervaring opdoen die je in staat stelt je beter te positioneren op de arbeidsmarkt. Je mag een BIS doen als je werkzoekende, werknemer, zelfstandige of student bent, of als je een buitenlander bent die in België mag werken.

 • Nieuwsbericht
 • |
 • 23-02-2023
 • |
 • Sophia Rochmes (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)