Meer dan duizend gedigitaliseerde parochiebladen van KADOC nu te vinden via krantencatalogus Abraham

Viewer met parochieblad

Meer dan duizend parochiebladen, inclusief links naar de digitale exemplaren, zijn vanaf nu terug te vinden in de overkoepelende krantencatalogus Abraham. Deze toevoeging is het resultaat van een samenwerking met KADOC - Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven.

Over welke kranten gaat het?

Parochiebladen geven informatie over het leven in een specifieke parochie. Ze werden in de loop van de jaren veelal geïntegreerd in de landelijke verspreide uitgave Kerkelijk Leven, wat later Kerk en leven werd en waarbij de eerste of laatste pagina zijn lokaal karakter behield. Voorheen bevatte Abraham maar 135 titels van dit type. Met deze uitbreiding zijn het er nu maar liefst 1.159. De nieuwe titels dateren van 1910 tot heden en omvatten zowel op zichzelf staande uitgaven als Parochieblad van Onze Lieve Vrouw-Halle als lokale uitgaven die ingebed waren in kranten als De stem uit het vaderhuis, Kerkelijk Leven en haar opvolger Kerk en leven

Deze nieuwe kranten behoren tot de digitale collectie van KADOC en zijn het resultaat van het digitaliseringsproject ‘Nieuws van onder de kerktoren’. Via de website van KADOC kan je ze online raadplegen en zelfs de full-text doorzoeken. Nieuwsgierig naar de parochiebladen? Abraham wijst je via links de weg naar de online edities. 

ontdek de parochiekranten van KADOC in Abraham

Hoe zijn de titels opgenomen in Abraham?

In het kader van het project Abraham 2020 leverde KADOC een MARCXML-export van haar krantencollectie aan, met daarin ook gegevens over haar bezit op papier en microfilm, en het digitale bezit. Voor de holdings die al in Abraham stonden voerden we een controle en update van de gegevens uit. Voor de nieuwe holdings zetten we de XML over naar Verhoeven, onze interne applicatie voor de controle en bewerking van grote datasets ter voorbereiding voor opname in Abraham. Meer over Verhoeven lees je in dit nieuwsbericht

De bewerkte gegevens werden vervolgens door onze technische partner Anet geïmporteerd in Abraham. Zo hebben we niet enkel 1.019 nieuwe titels uit de digitale collectie van KADOC kunnen toevoegen aan Abraham, maar ook de bestaande records kunnen verrijken met 620 holdings van KADOC op papier of microfilm.

Interesse in samenwerking?

Wil je jouw krantencollectie toevoegen aan Abraham? Bijkomende titels en holdings kan je signaleren via abraham@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 30-03-2023
  • |
  • Montaine Denys (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)