Herziene editie van de STCV-catalogus online

Schermafbeelding STCV-onlinecatalogus

Er is herziene editie verschenen van STCV. De Vlaamse bibliografie van het handgedrukte boek. Naast een betere leesbaarheid zijn er heel wat functionele verbeteringen aangebracht in de onlinecatalogus.

Continu verbeteren

Bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken verbeteren we voortdurend de vindbaarheid en de (her)bruikbaarheid van de informatie over bibliothecaire collecties, handschriften, vroegmodern drukwerk en historische kranten die we samen met collectiebeheerders verzamelen. Meestal laten we die kleine verbeteringen stilletjes onze databanken binnensluipen. Voor STCV en de Abraham-krantencatalogus doen we dat al bijna vijftien jaar in prettige samenwerking met Anet (Universiteit Antwerpen).

Soms pakken we het groter aan. Zo lanceerden we dit jaar een volledig vernieuwde Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken. In 2016 ging de onlinecatalogus van STCV grondig op de schop. In 2019 was het de beurt aan Abraham. Beide databanken draaien op hetzelfde systeem, en het was een logische beweging om de bijkomende verbeteringen die we in de Abraham-catalogus hadden aangebracht ook te laten terugvloeien naar STCV.

Herziene editie

Sinds deze week is het zover en toont STCV zich in een herziene editie. We durven zeggen dat er qua bruikbaarheid van de catalogus nog heel wat puntjes op de i zijn gezet. Een paar highlights:

 • Een aangescherpte pagina-opmaak zorgt voor een betere leesbaarheid, waardoor je je vlotter door zoekresultaten en beschrijvingen beweegt.
 • De nieuwe optie 'Zoekfilters' in het hoofdmenu brengt je naar een lijst van alle opgenomen edities die je vervolgens kan reduceren met behulp van filters.
 • Je kan nu gemakkelijker zien of je een editie online kan raadplegen. Voor 23% van de in STCV opgenomen edities voorzien we al links naar gedigitaliseerde exemplaren. Dankzij de volgehouden inspanningen van collectiebeheerders in Vlaanderen en daarbuiten groeit die lijst voortdurend aan.
 • Achter de namen van drukkers, uitgevers en boekverkopers verschijnt nu een informatie-icoontje. Daarmee kan je bijkomende gegevens opvragen die we al sinds het begin van het STCV-project verzamelen. De informatie over de activiteit van deze boekproducenten (periode, plaats, adres, uithangbord en beroep) is gebaseerd op wat we over hen terugvinden in de uitgaven die we in STCV opnemen.
 • Ook bij trefwoorden kan je nu doorklikken naar meer informatie. Je krijgt dan een voorbeeld of een toelichting te zien.
 • Als je in beschrijvingen klikt op namen, plaatsen of trefwoorden krijg je nu bij de zoekresultaten een reeks filters te zien waarmee je de lijst verder kunt beperken.

Benieuwd?

Neem eens een kijkte op stcv.be!

 • Nieuwsbericht
 • |
 • 05-07-2023
 • |
 • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)