Samenkomst collegagroep ‘Handschriften’ in Brugge

Op 1 juni 2023 kwam de collegagroep ‘Handschriften’ samen om onderlinge expertise en ideeën uit te wisselen. Voor de eerste keer in 2023 vond de samenkomst plaats op locatie en wel in de Openbare Bibliotheek Brugge. Uiteindelijk reisden twintig collega’s af naar Brugge voor de bijeenkomst. We kunnen met recht zeggen dat het een succesvolle, maar ook gezellige dag was.

Achter de schermen

De dag werd afgetrapt met een workshop door Evelien Hauwaerts, curator van middeleeuwse manuscripten bij de Openbare Bibliotheek Brugge, over IIIF-beelden. Evelien legde eerst kort het concept van IIIF en de toepassing hiervan uit. Hierna konden de collega’s op interactieve wijze leren hoe ze zulke beelden kunnen gebruiken voor zowel onderzoek als (publieks)educatie.


De daaropvolgende activiteit was een ‘kijkje achter de schermen’ bij de Openbare Bibliotheek Brugge. Brugse collega’s leidden de deelnemers rond in de werkruimtes, de digitalisatiestudio en het depot. Vervolgens stelden conservatoren Evelien Hauwaerts, Inge Geysen en Els Depuydt een aantal bijzondere handschriften en drukken uit de collectie van de Openbare Bibliotheek Brugge voor. Hierbij belichtten ze ook een ander belangrijk onderdeel van de Brugse collectie, het archief van dichter Guido Gezelle. De conservatoren grepen hier de kans aan om de meest sprekende stukken uit de bibliotheekcollectie te tonen. Zo bevat de collectie onder andere de vroegste afbeelding van het golfspel (uit de dertiende eeuw) en vrij uitzonderlijke middeleeuws boekbanden gemaakt van zeehondenleer, maar ook een brief met kleurrijke scheldwoorden uit de studentenjaren van Guido Gezelle.

Uitdagingen

Een gesprek over maculatuur en de ontsluiting hiervan, die tijdens de vorige bijeenkomst van de collegagroep was begonnen, werd in Brugge verdergezet. Na de lunch gaf Hendrik Callewier, rijksarchivaris te Brugge en Kortrijk, een presentatie over de handschriftencollecties in het Kortrijkse Rijksarchief. Ook hier ging het over uitdagingen. Zo zijn bijvoorbeeld veel van de collecties in het Rijksarchief voormalige privécollecties, wat extra problemen kan meebrengen voor onderzoekers.

Als afsluiting van deze boeiende dag kreeg de groep een bijzondere rondleiding in de Brugse Heilig Bloedbasiliek door archivaris Noël Geirnaert. De collega’s leerden hier uitgebreid over alle ins en outs van de architectonische hoogtepunten, de kunstwerken en -uiteraard- de manuscripten die te vinden zijn op deze locatie.

Save the date

Ook de volgende bijeenkomst van de collegagroep Handschriften staat al in de steigers. Op maandag 13 november zal KBR Brussel de collegagroep ontvangen voor een fysieke bijeenkomst. Het programma voor die dag zullen we hier in de nabije toekomst aankondigen.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 07-09-2023
  • |
  • Godfried Croenen (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)