Terugblik op de stage van Roos

Roos in’t Velt begon in mei 2023 aan een beroepsinlevingsstage bij Comites latentes die duurde tot eind oktober. We laten haar graag aan het woord over haar ervaringen bij het project.

Van afgelopen mei tot oktober ben ik bij MMFC/Comites latentes betrokken geweest als projectmedewerker. Ik heb heel erg van mijn stage genoten, en het voelt alsof de maanden echt voorbij gevlogen zijn. Ik ben blij dat ik mijn bestaande kennis en expertise over middeleeuwse manuscripten hiervoor heb kunnen inzetten, maar deze ook heb kunnen vergroten. 

Wat heb ik in die maanden allemaal bijgeleerd? Heel veel over het identificeren, analyseren en beschrijven van middeleeuwse manuscripten en -fragmenten. Ik heb het nu goed in de vingers. Het moeilijkste blijft het dateren op basis van de schriftkenmerken, waar je veel ervaring voor nodig hebt. Daarnaast is mijn topografische kennis van Vlaanderen er heel erg op vooruit gegaan. Doordat ik voor de Vlaamse Erfgoedbibliotheken heel het land kriskras per trein heb mogen bezoeken, ken ik nu een hele hoop plaatsen waar ik voorheen nog nooit van had gehoord.

Ik heb op allerlei collecties gewerkt, maar de meeste tijd heb ik gespendeerd bij de collecties van de Universiteitsbibliotheek Gent, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen en de Abdij van Park in Heverlee. Ik kwam vooral heel erg graag op bezoek in Park. Het enthousiasme en de bevlogenheid van de drie vrijwilligers, Kristiaan, Leo en Christine, is daar zeker niet vreemd aan!

In de afgelopen maanden heb ik ook veel opmerkelijke ontdekkingen gedaan. Zo hield ik een onbekend levensverhaal van Sint Franciscus in handen, en ook een aantal ‘nieuwe’ fragmenten van werken van Jacob van Maerlant en archiefdocumenten en brieven van de Luikse bisschop Arnold van Horne (1339–1389). Ook onder de middeleeuwse fragmenten van het FelixArchief te Antwerpen vond ik echte schatten. Ik hoop in de nabije toekomst mijn ontdekkingen tot een publicatie uit te werken.

Is dit dan ook een echt afscheid? Gelukkig niet! Begin november geef ik een lezing in Utrecht over dit prachtige project. Ik blijf ook als vrijwilliger bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken betrokken. Ik hoop zo – vanop een afstandje – mee te kunnen helpen om Comites latentes over de eindstreep te trekken.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 06-11-2023
  • |
  • Godfried Croenen (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)