Eerste blik op de resultaten van krantenproject Primeur

schermafbeelding website Tot in detail kranten showcase

Op 30 november kreeg het publiek een eerste blik op de resultaten van ons project Primeur met de feestelijke lancering van www.totindetail.be. Binnen dit project worden 630.000+ krantenpagina’s gedigitaliseerd in samenwerking met meemoo en acht collectiebeherende organisaties. Niet alleen de grote landelijke titels, maar ook de vaak minder bekende regionale en lokale uitgaven worden dankzij dit project voor het eerst digitaal beschikbaar. Benieuwd naar welke kranten in de selectie zitten? Via de kranten showcase op de website kan je alvast door enkele voorbeelden snuisteren.

Ontdek www.totindetail.be

Bekijk de kranten showcase

Heb je nog honger naar meer? Duik samen met enkele experts in de wereld van broze kranten van weleer in en zoom in op de details.

Podcast ‘Tot in detail’

In de Primeur-aflevering van de podcast ‘Tot in detail’ word je als luisteraar meegenomen op een fascinerende reis doorheen de wereld van historische kranten.

Je ontdekt onder meer:

 • hoe hard kranten vroeger politiek getint waren en elkaar uitscholden,
 • in welk dagblad Jommeke in 1955 werd geboren,
 • dat er in Gent nog Franse liberale kranten tot in de jaren 70 uitkwamen,
 • wat belangrijk was in de maatschappij van de 18e en de 19e eeuw,
 • hoe lezers hun favoriete Hollywoodsterren in de krant wouden krijgen,
 • op welke manier men een droog advertentieblad probeerde op te smukken,
 • hoe gek de breipatronen van begin vorige eeuw wel niet waren.

Met bijdrages van Tom Cobbaert (ADVN), Raf Schepers (Bibliotheek Hasselt Limburg), Hendrik Defoort (Universiteitsbibliotheek Gent), Ellena Franquet (Amsab), Phaedra Claeys (ADVN), Katrien Weyns (KADOC), Karen van Hove (KU Leuven Bibliotheken), Hilde van Parys (Openbare bibliotheek Brugge), Marcel van den Heuvel (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience), Natasja Schouterden (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) en Nico Verplancke (meemoo).

Beluister op Spotify

Beluister op Apple 

Over kranten digitaliseren: van A tot Z

Kranten in massa digitaliseren, daar komt heel wat bij kijken. Want welke exemplaren selecteer je uit meerdere miljoenen niet-gedigitaliseerde kranten? Wat met de verzuring van het papier, die de kranten extra fragiel maakt? En hoe maak je alles nog eens doorzoekbaar?

In het Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering (GIVE) worden 630.000 kranten gedigitaliseerd onder leiding van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en meemoo. Op www.totindetail.be lees je van A tot Z over het proces.

Kranten digitaliseren van A tot Z

 

Onze collega Sophia Rochmes biedt je in tien vragen een uniek kijkje achter de schermen. Sophia is projectleider krantendigitalisering bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en kent het project dus van binnen en van buiten. Welke uitdagingen kwamen we tegen in dit project en hoe gingen we daarmee om? Wat hebben we ontdekt over het krantenerfgoed? Welke kranten moeten nog gedigitaliseerd worden?

Lees het interview

Het project

Primeur is het krantenproject binnen GIVE (Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering) in samenwerking met meemoo en acht erfgoedinstellingen. Het project kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht en wordt gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Logo EFRO

Naast de digitalisering worden de kranten ook machineleesbaar gemaakt (OCR), duurzaam gearchiveerd en zo mogelijk vrij online toegankelijk gemaakt.

Primeur in cijfers:

Infographic project Primeur

Meer over Primeur

Met GIVE werkte meemoo en haar partners ook aan een aantal andere initiatieven:

 • De digitalisering van 170.000 kwetsbare en moeilijk toegankelijke fotografische glasplaten.
 • Een inhaalbeweging voor de digitalisering van werken op de topstukkenlijst, waaronder ook manuscripten.
 • Een onderzoek naar de mogelijkheden voor het automatisch toekennen van metadata aan audiovisueel archiefmateriaal.

De resultaten van deze andere initiatieven worden ook uitgelicht op totindetail.be

Meer over GIVE

 • Nieuwsbericht
 • |
 • 13-12-2023
 • |
 • Emilie Bollens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)