Zit de oudste boekband van Vlaanderen en Nederland in jouw collectie?

Rechtstaand oud boek in mooie band

Dit jaar bestaat het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap precies veertig jaar. Om dit feestjaar met gepast bombasme in te luiden schrijft het genootschap een prijsvraag uit!

Het Boekbandengenootschap bestaat uit onderzoekers en liefhebbers van boekbanden en de materiële geschiedenis van het boek. Ter ere van het veertigste jubileum vinden er het hele jaar activiteiten plaats met als hoogtepunt in het najaar het congres '40 jaar Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap — nieuwe perspectieven op een rijk verleden'.

Het genootschap gaat ook op zoek naar de oudste boekband in een publieke of private collectie die in Vlaanderen of Nederland vervaardigd is. Zo hopen ze een hele collectie prachtige oude banden te ontdekken. Behalve naar de rijkelijk gevulde boekenplanken van de grote instituten zijn ze ook nieuwsgierig naar de oude boekbanden die in huiselijke kringen de planken bezwaren. Alle voorgedragen boekbanden uit privé- en publieksbibliotheken vormen samen in chronologische volgorde de vlaggen van hun verjaardagsslinger.

Op het feestelijke congres van 22 november 2024 te Nijmegen maken ze de winnaar bekend.

Dien jouw kandidaat in vóór 1 september 2024

 

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 12-06-2024
  • |
  • Sara Moens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)