Duizenden foto's verrijken nu handschriften databank MMFC

Schermafbeelding van een record in handschriften databank MMFC

Wie interesse in middeleeuwse manuscripten heeft kan sinds februari 6.941 hoogwaardige fotografische reproducties raadplegen in MMFC (https://mmfc.be). Je vindt nu minstens één afbeelding bij 1.678 handschriften en handschriftfragmenten. Dat is goed voor 43% van alle objecten in MMFC. Het zijn voornamelijk foto’s van fragmenten die we digitaliseerden in het kader van het project Comites Latentes (2021-2023).

Een reis door Vlaamse collecties

De afgelopen vijf jaar reisde het MMFC-team heel Vlaanderen door om manuscripten en fragmenten in tientallen collecties te fotograferen. We gebruikten hiervoor een mobiele fotostudio, uitgerust met professionele verlichting en een professionele full-frame DSLR camera. Zo krijgen we digitale reproducties van hoge kwaliteit.

Dankzij een nieuwe module in de databank is het nu mogelijk om deze waardevolle fotografische bronnen beschikbaar te stellen op MMFC. We doen dit stapsgewijs. Als eerste laadden we al heel wat afbeeldingen van fragmenten op. We importeerden ook illustratieve foto’s voor een deel van de handschriften. Intussen verschijnen bovendien ook al een aantal foto’s die de collectiebeheerders zelf aanbieden. Dit gebeurt via de IIIF-services van de UGent, de KU Leuven bibliotheken en het MMMonk project. We werken eraan om illustratieve foto’s van nog meer handschriften in MMFC toe te voegen.

De fotostudio in actie op locatie bij M Leuven. Foto's van manuscripten in de collecties van M Leuven en het FelixArchief dienden als testimports.

Fotostrategie MMFC

De MMFC-databank is onze overkoepelend wegwijzer naar collecties handschriften in Vlaanderen, en geen platform voor volledige digitale reproducties. Maar illustratieve foto’s bieden een grote meerwaarde aan onderzoekers en geïnteresseerden die in de databank snuisteren. Daarom nemen we voor elk manuscript enkele representatieve foto’s op: 

  • een full-page afbeelding die representatief is voor het manuscript
  • een close-up voorbeeld van het schrift
  • een afbeelding van de binding

Daarnaast nemen we ook systematisch aanvullende foto’s van papier en herkomstmerken op als die er zijn. En fragmenten digitaliseren we steeds volledig.

We stellen onze eigen foto’s op MMFC open ter beschikking met een CC0-licentie. Dat betekent dat iedereen deze foto’s kan raadplegen, downloaden en hergebruiken zonder voorafgaand toestemming te vragen. 

De foto’s van fragmenten zijn ook terug te vinden op Fragmentarium, het internationale platform voor middeleeuwse manuscript fragmenten.

Benieuwd naar hoe de digitalisering eigenlijk in zijn werk gaat? Meer over de fotostrategie en -methode lees je in de MMFC-handleiding.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 25-03-2025
  • |
  • Sophia Rochmes (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)