Nieuws: Conservering

Terugblik op de collegagroep Behoud en Beheer

Een groep mensen staat voor een gebouw
29-06-2023

Op 21 juni ontmoetten zo’n twintig collega’s elkaar bij Archief Lier voor de tiende bijeenkomst van de collegagroep Behoud en Beheer van bibliothecaire en documentaire collecties. Ze wisselden ervaring uit over preventieve conservering, schaderegistratie en registratie van conserverende ingrepen.

lees verder

Erfgoed en vuur: Tips van een studiedag

Opengeslagen boek met brandschade aan de ondersnede
11-04-2023

Op 14 maart organiseerden het Erfgoedlabo Leuven en FARO samen met het Belgische Blauweschildcomité en ICOMOS Vlaanderen-Brussel een studiedag over erfgoed en vuur. Wie er niet bij kon zijn, kan de presentaties en een verslag raadplegen op de website van het Erfgoedlabo. Hieronder lijsten we alvast enkele praktische tips en aandachtspunten op.

lees verder

Terugblik collegagroep Behoud en beheer

Mensen volgen een presentatie in de setting van een bibliotheek
03-04-2023

Op 21 maart ontmoeten twintig collega’s elkaar bij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience voor de negende bijeenkomst van de collegagroep Behoud en beheer van bibliothecaire en documentaire collecties. Ze wisselden ervaring uit over het routineonderhoud van hun collecties en kregen een kijkje achter de schermen van het Google Books project bij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

lees verder

Hoe organiseren collega’s het routineonderhoud van hun depot?

Twee gele schoonmaakhandschoenen aan een waslijn opgehangen
31-03-2023

Benieuwd hoe collega’s het routineonderhoud in hun depots aanpakken? De resultaten van onze bevraging over dit onderwerp lichten een tipje van de sluier op. De bevraging kaderde in de bijeenkomst van de collegagroep Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed op 21 maart, die aan dit thema was gewijd.

lees verder

Hoe pak jij het onderhoud in je depot aan?

Twee gele schoonmaakhandschoenen aan een waslijn opgehangen
08-02-2023

Stof en ongedierte, het zijn de ergste vijanden van elke collectiebeheerder. Een goed onderhoud van het depot vormt de beste verdediging tegen deze onverlaten en de schade die ze mogelijk met zich meebrengen. Maar wat houdt ‘goed onderhoud’ precies in? Welke richtlijnen worden er in de sector gevolgd? En welke good practices verdienen aanbeveling?

lees verder

Terugblik collegagroep Behoud en Beheer

Bovenaanzicht van een tafel met vijf play mobil poppetjes rond
18-11-2022

Op 15 november kwamen zeventien collega’s samen voor de achtste bijeenkomst van de collegagroep Behoud en beheer. In twee rondetafelgesprekken leverden ze ideeën voor volgende bijeenkomsten en voor nieuw onderzoek.

lees verder

Oproep! Schenk beschermmateriaal aan Oekraïne

Rollen foam beschermingsmateriaal
14-11-2022

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne staat de Europese Unie paraat om hulp te bieden. Het EU Civil Protection Mechanism coördineert de materiële noodhulp aan Oekraïne. In België organiseert B-FAST de logistiek. Tot hiertoe is voor 434 miljoen euro aan materialen (of 67.000 ton) geschonken. Ook erfgoed krijgt hierin nu een plaats. 

lees verder

Tweede editie 'Schadeatlas bibliotheken' digitaal beschikbaar

Schutblad Schadeatlas bibliotheken
10-11-2022

Van onze populaire Schadeatlas bibliotheken bestaat al een tijdje een tweede druk, maar die herziene editie was nog niet digitaal beschikbaar. Je kan hem vanaf nu online raadplegen of downloaden. lees verder

Nieuwe ondersteuningsmogelijkheden voor erkende topstukken

Bladmuziek
04-08-2022

De Vlaamse Regering keurde een reglement goed dat subsidies voorziet voor ingrepen die een aantoonbaar positief effect hebben op het behoud en beheer van een door de overheid erkend topstuk. lees verder

Terugblik op gevaarlijk erfgoed in de collegagroep Behoud en Beheer

Verbodsbord Niet aanraken
03-08-2022

Op woensdag 22 juni kwam een twintigtal collega’s online samen voor de collegagroep ‘Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed’. Deze zevende editie was toegespitst op gevaarlijke stoffen. 

lees verder

Verslag collegagroep Behoud en Beheer rond schimmel

Boek met een door schimmel aangetaste rug
13-04-2022

Op dinsdag 22 februari kwamen niet minder dan 65 collega’s samen in de collegagroep Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed. Deze zesde editie zette met bijdragen uit Wallonië en Nederland meteen ook in op internationale expertise-uitwisseling. Op het programma stond de preventie en aanpak van schimmel. lees verder

Save the date! 22/2 - Collegagroep Behoud en Beheer

Boek met een door schimmel aangetaste rug
16-12-2021

Volzet

De collegagroepbijeenkomst is helaas volzet. Wil je op de hoogte gehouden worden van toekomstige bijeenkomsten? Geef dan je naam door via sara@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be.

 

Op dinsdag 22 februari 2022 komt de Collegagroep 'Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed' opnieuw samen. Het centrale thema is deze keer het omgaan met schimmel in de collectie. lees verder

Collegagroep Behoud en Beheer komt voor de vijfde keer samen

Collega's krijgen een rondleiding in de leeszaal van DIVA.
07-12-2021

Op dinsdag 26 oktober ontmoetten twintig collega’s uit de collegagroep Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed elkaar bij DIVA te Antwerpen. Het was de eerste keer sinds de kick-off dat de collega’s nog eens in levende lijve tips en ervaringen konden uitwisselen. lees verder

#MoveForCapeTown: beweeg mee voor het herstel van de Jagger Library

22-06-2021

Vandaag reiken we de hand naar onze collega’s van de University of Cape Town. Onder impuls van KU Leuven lanceren we met een reeks partners uit de bibliotheeksector de actie Move for Cape Town om geld in te zamelen voor de restauratie van de aangetaste collecties van de uitgebrande Jagger Library.

lees verder

Collegagroep Behoud en beheer buigt zich over vervelende beestjes

Word cloud vastgestelde beestjes in collecties
18-03-2021

Op dinsdag 16 maart wisselden niet minder dan 38 collega’s tips en advies uit rond het bestrijden van vervelende beestjes, van papiervisje tot steenmarter. In de collegagroep Behoud en beheer vergeleken ze soorten vallen, deelden ze insectenlogboeken en dachten ze na over preventieve maatregelen.

lees verder

Save the date! 16/3 - Collegagroep Behoud en Beheer

Boek aangetast door papiervisjes
02-02-2021

Op dinsdag 16 maart 2021 komt de Collegagroep 'Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed' opnieuw samen. Op het programma staan deze keer allerlei vervelende beestjes die zich wel eens durven ophouden in collecties erfgoed, zoals papiervisjes, kevers en muizen. Komt ook aan bod: de demonstratie van de tools voor klimaatmonitoring waarvoor vorige keer geen tijd meer was.

Meer informatie volgt nog, maar hou de datum alvast vrij in je agenda!

lees verder