Informatie aan Zee 2013

Logo Informatie aan Zee 2013

De digitale en technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Informatie aan Zee, het tweejaarlijkse evenement van de VVBAD, helpt bibliotheken, archieven en documentatiecentra om hun diensten op een professionele manier te ontwikkelen door een overzicht te geven van de recentste technologische evoluties.

Informatie omvat een beursgedeelte en een omvangrijk programma van presentaties, workshops, panels en productpresentaties. De editie van 2013 vond plaats op 12 en 13 september in het Kursaal te Oostende.

Thema's

In 2013 vroeg Informatie aan Zee onder meer aandacht voor:

  • Data. Open data, library data, linked data: wie ziet door de bomen het bos nog? Wie moet al die data managen en hoe gaat dat dan? Zijn dit ontwikkelingen voor bibliotheken en archieven, of laten we het over aan de IT-ers?
  • Mediawijsheid. Waarom zet de Vlaamse overheid het thema op de agenda? Zijn de ‘digital natives’ niet van nature mediawijs? Vinden ze hun weg in alle portaalsites voor bibliotheek, archief en erfgoed? Hebben informatieprofessionals wel de competenties om dit thema aan te pakken, of laten we het over aan het onderwijs?
  • Tools & tablets. In 2011 waren tablets nog nieuw, ondertussen weten we er alles van. Maar wat doen we er mee? Is er nog iets nieuws over te vertellen, buiten de lancering van weer een nieuwe iPad? Dat laten we dan toch maar over aan de media?
  • Opensourcetoepassingen. Opensourcetoepassingen zijn gratis, maar je moet wel over de expertise beschikken om ze te implementeren. Wat bestaat er voor bibliotheek en archief? Wie gebruikt het? Een haalbare kaart, of blijven we toch maar bij de commerciële systemen?
  • Digitale archivering. Digitaal is duurzamer dan papier, behalve als het over bewaren gaat. Voor je het weet, zijn je data onleesbaar. Een digitaal depot vraagt heel wat middelen. Ook iets voor kleine instellingen en organisaties, of laten we dat maar over aan de grote?
  • Metadata. Zonder metadata hebben we wel data, maar nog geen archief of bibliotheek. Maar welke metadata hebben we eigenlijk nodig en waarom? Hoe en wanneer registreren we die metadata? En wie gebruikt die metadata? Is metadata onze core-business of laten we het over aan Google?

Programmawerkgroep

Het programma van Informatie aan Zee werd voorbereid door een werkgroep die bestond uit vertegenwoordigers van de verschillende BAD-sectoren: David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek), Dirk Desaever (Plantijn Hogeschool), Julie Hendrickx (VVBAD), An Labis (Zilvermuseum), Hedwig Van den Bossche (Openbare Bibliotheek Gent), Inge Van Nieuwerburgh (Universiteit Gent), Caroline Vleugels (Stadsarchief Leuven), Bruno Vermeeren (VVBAD).

Bijdragen

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek droeg verder bij aan Informatie aan Zee door drie presentaties te organiseren:

  • Cometa in de praktijk
    David Coppoolse, Vlaamse Erfgoedbibliotheek; Jessy Clynckemaillie, CO7; Tijs De Schacht, Overleg Cultuur Regio Kortrijk; Katrien Weyns, KADOC-KU Leuven
  • Flandrica.be: Oud is in!
    David Coppoolse, Vlaamse Erfgoedbibliotheek; Marleen Vandenreyt, Provinciale Bibliotheek Limburg
  • Crowdfunding: wie niet vraagt, niet wint
    Eva Wuyts en Sam Capiau, Vlaamse Erfgoedbibliotheek; Koen Van Bockstal, Vlaams Fonds voor de Letteren

In het artikel Informatie aan Zee 2013 voor de erfgoedbibliothecaris zette de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de relevante sessies voor medewerkers van erfgoedbibliotheken op een rijtje.

Details
Soort activiteit 
Initiatief
Looptijd 
01-2012 - 09-2013
Vlaamse Erfgoedbibliotheken
Beleidsperiode 
Rol 
Lid werkgroep
  • Activiteit
  • |
  • 09-01-2013