Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet krijgt facelift

Voorgevel Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet

Tegen eind 2016 zal het Museum Plantin-Moretus een grondige gedaanteverandering ondergaan. Precies 140 jaar nadat het huis van de drukkersfamilie Plantin-Moretus werd verkocht aan de stad Antwerpen, krijgt het huis een nieuw gebouw met een leeszaal en depot en een nieuwe opstelling. Stad Antwerpen investeert drie miljoen euro in het unieke museum, dat als enige op de prestigieuze Unescolijst van het Werelderfgoed staat.

Gebouw

In 2008 kwam noAarchitecten als winnaar van de architectuurwedstrijd uit de bus. Hun ontwerp sloot het dichtst aan bij de opdracht: ontwerpen van een nieuwbouw en renovatie van twee bestaande panden in de Heilige Geeststraat. noAarchitecten creëerde een nieuwe ruimte die een lees- en studiezaal zal herbergen met daarboven een stapeling van vier identieke depots die de passende klimatologische omgeving bieden aan het uiterst waardevol historisch materiaal. De toegang tot de leeszaal bevindt zich in de Heilige Geeststraat nummer 8 (16de eeuw) dat gerestaureerd wordt.

De gevel werd uitgewerkt in samenwerking met kunstenaar Benoit van Innis en is geïnspireerd op de idee van de letterbak, waarin drukletters bewaard werden. Tegelijk verwijst de gevel naar de bestaande neorenaissance gevelrij. De stijlen en regels verwijzen naar de vakwerkbouw, waarvan de renaissancearchitectuur een vertaling in steen was.

Depot

In het depot zullen de meest kwetsbare collecties ondergebracht worden: het Plantin-Moretusarchief dat de volledige boekhouding en correspondentie van de drukkerij, uitgeverij, boekhandel en het huishouden van de Officina Plantiniana en haar bewoners omvat. Verder zal het nieuwe depot ook de handschriftencollectie huisvesten. Ook de rijke collectie oude en moderne tekeningen en de collectie grafie van voor 1800 zal er een veilig onderkomen krijgen.

Opstelling

Het museum krijgt ook een nieuwe museale opstelling. Deze geeft de bezoekers een nieuwe kijk op de invloed van de familie Plantin-Moretus op de kennisverspreiding in de 16de en 17de eeuw. Ook de technische innovaties waarvan de familie aan de wieg stond en de ondernemingszin van de Plantin-Moretussen krijgen een plaats in de nieuwe opstelling.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 29-06-2012
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)