Tentoonstelling 'Joost Swarte'

Ontwerp Joost Swarte glas-in-loodraam bibliotheek uitgeverij Glénat in Grenoble

Tot 6 maart is in de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit Nijmegen een tenstoonstelling met (boekgerelateerd) werk van Joost Swarte te zien.

De striptekenaar, grafisch ontwerper en ontwerper-in-z'n-algemeenheid Joost Swarte geniet een bekendheid die de landsgrenzen ver te buiten gaat. Zo tekent hij al jaren voor het tijdschrift The New Yorker. En die brede bekendheid is terecht, want deze tekenaar van de 'klare lijn' (een term die hij zelf heeft bedacht, maar die bijvoorbeeld ook op de Kuifje-tekenaar Hergé van toepassing is) is een buitengewoon geestig, inventief , kleur- en vormenrijk kunstenaar. Met schijnbaar eenvoudige middelen zet hij mensen- en dierenfiguren in de meest uiteenlopende situaties neer en verandert daardoor de samenhang en betekenis.

Op de expositie wordt het zwaartepunt gevormd door de ontwerpen die Swarte maakte voor glas-in-loodramen, een relatief nieuwe ontwikkeling in zijn oeuvre. Heel fraai zijn de inmiddels gerealiseerde ontwerpen voor de bibliotheek van uitgeverij Glénat in Grenoble. In deze zeven ontwerpen wordt het boek vanaf de 'geboorte' tot aan het verblijf in de boekenkast gevolgd en spitsvondig uitgebeeld: zo wordt de opmaak van het boek verbeeldt door het boek in de kappersstoel, terwijl de kapper een kam door de bladzijden haalt (zie hiernaast).

Ander glas-in-loodwerk van Swarte is aan de wanden te zien. Daarnaast wordt ook getoond wat hij gedaan heeft met een heruitgave van het bekendste werk van Nescio, er is iets te zien over zijn uitgebreide bemoeienis met het Musée Hergé in Brussel, zijn recente werk als architect (Haarlem) is te zien en er zijn ontwerpen te vinden die het papier op andere manieren ontstijgen.

20-01-2011 - 06-03-2011
  • 01-02-2011
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)