Conferentie 'The Unbound Book. Reading and Publishing in the Digital Age'

Een conferentie over lezen en uitgeven in het digitale tijdperk in Amsterdam en Den Haag, van 19 tot en met 21 mei 2011.

Het algemene begrip van wat een boek is, is gebaseerd op een eeuwen lange ervaring met de drukpers. Dit begrip is hard toe aan herziening. Het boek wordt ongebonden in de dubbele betekenis van het woord: zowel wordt het bevrijd van het traditionele bindwerk van het gedrukte boekdeel, als dat het boek zich los maakt van de beperkingen van de traditionele tekst. De hedendaagse multimediale inhoud en on-line vormen van auteurschap bieden totaal nieuwe vergezichten voor boekachtige functies en vormen. Niettemin moeten wij ook onderzoeken hoe de unieke vitale functies van gedrukt materiaal behouden kunnen worden.

Met de rijkdom van spannende nieuwe technische mogelijkheden, staat het boek nu wat eenzaam en zonder heldere contouren te wachten op een herdefinitie.  Kritische culturele krachten moeten zich hard maken om nieuwe modellen te ontwerpen en te ontwikkelen voor zowel lezen, schrijven en uitgeven.

Het hele concept 'Boek' moet heruitgevonden worden. Met paneldiscussies, lezingen, workshops en zelfs een boekpresentatie brengt de Conferentie The Unbound Book schrijvers, bibliothecarissen, uitgevers, mediatheoreten en ontwerpers bij elkaar om samen de nieuwe rollen binnen dit veranderende landschap te benoemen.

Meer informatie vindt u op de conferentiewebsite.

Programma

Sprekers zijn onder meer: Arianne Baggerman (UvA), James Bridle(Booktwo.org), August Hans den Boef(HvA), Florian Cramer(Piet Zwart Academie) Gary Hall (Coventry univ.), Suzanne Holtzer(De Bezige Bij), Miha Kovac (Univ. Ljubljana), Tomas Krag (Booksprint), Veljko Kukulj (Geanium), Alan Liu (UCSB), Anne Mangen (Stavanger Univ.), Bernhard Rieder (Univ. Parijs 8), Ray Siemens (INKE), Femke Snelting(OSP), Nicholas Spice (London review of Books), Bob Stein (Inst. Future of the Book), Simon Worthington (Mut magazine), Frank van Amerongen (ThiemeMeulenhoff), Dirk van Weelden.(Auteur).

De conferentiethema’s zijn: Open Publishing Tools,  Digital Enclosures, What is a Book?, The Unbound Book, Ascent of E-Readers, Future Publishing Industries, Books by Design, Horizons of Education

Data en locaties

19 mei 2011 Workshops:  Hogeschool van Amsterdam, Rhijnspoorplein 1, Amsterdam
20 mei 2011 Conferentiedag 1: Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag