Tentoonstelling 'Toerist in de Gouden Eeuw. Amsterdam voor vijf duiten per dag'

Stadsplattegrond van Amsterdam van Daniel de la Feuille

Van 8 juni t.e.m. 4 september 2011 is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam de tentoonstelling Toerist in de Gouden Eeuw. Amsterdam voor vijf duiten per dag te zien.

Amsterdam was in de zeventiende eeuw een zeer aantrekkelijke bestemming voor toeristen. De stad was op het hoogtepunt van haar macht en bood gastvrijheid, exotische koopwaar, kunst, cultuur, talloze herbergen en taveernen, concertzalen en huizen van plezier. Er was vrijheid en bruisende welvaart.

De tentoonstelling Toerist in de Gouden Eeuw plaatst de hedendaagse toerist in de schoenen van zijn voorganger uit de zeventiende eeuw en geeft alle informatie over stappen, winkelen, eten, hotels en bezienswaardigheden.

De tentoonstelling

Aan de hand van boeken, prenten en objecten uit de belangrijke Gouden Eeuw verzameling van de Bijzondere Collecties wordt getoond hoe bezoekers zich vermaakten in zeventiende-eeuws Amsterdam. Te zien zijn onder meer handschriften van P.C. Hooft, een fraai gekleurde stadsplattegrond van Daniel de la Feuille, afbeeldingen van het Stadhuis in het vroegste in kleur gedrukte boek en de tekeningen van de wereldberoemde menagerie (dierentuin) van Blauw Jan uit de Artis Bibliotheek.

Verder zijn werken te bewonderen van de Amsterdamse boekbinder Albert Magnus en een door Dirk Jansz van Santen uitzonderlijk mooi ingekleurde Bijbel (1682). De boedelinventaris van Rembrandt, prenten en tal van geïllustreerde boeken geven een beeld van het dagelijks leven in Amsterdam in de Gouden Eeuw. Ook wordt zeventiende-eeuws serviesgoed en glaswerk tentoongesteld.

Meer informatie vindt u op de website van de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Aanvullende informatie 

Deze tentoonstelling is gebaseerd op de historische reisgids Amsterdam voor vijf duiten per dag, geschreven door Maarten Hell en Emma Los en uitgegeven bij Athenaeum-Polak & Van Gennep. (ISBN 978 90 253 684 32). Tegelijkertijd verschijnt bij Amsterdam University Press Papieren pracht uit de Amsterdamse Gouden Eeuw. Geschenken van het Dr. Th.J. Steenbergen Fonds (ISBN 978 90 562 965 82), een rijk geïllustreerd boek over de Gouden Eeuw-verzameling van de Bijzondere Collecties. Beide boeken worden gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling.

Details
Datum 
08-06-2011 - 04-09-2011
  • Agendabericht
  • |
  • 25-05-2011
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)