Universiteitsbibliotheek Leuven neemt deel aan Open Monumentendag Vlaanderen

Campagnebeeld Open Monumentendag Vlaanderen 2011

Op zondag 11 september gaat de 23ste editie van Open Monumentendag Vlaanderen van start. Thema van dit jaar is 'conflict'. In 199 steden en gemeenten over heel Vlaanderen kunnen erfgoedliefhebbers een bezoek brengen aan patrimonium of deelnemen aan één van de vele activiteiten. Ook de Centrale Universiteitsbibliotheek van Leuven en de Leuvense Universiteitshal staan op het programma.

Het verleden van de Leuvense Universiteitsbibliotheek werd getekend door conflicten. Op 25 augustus 1914 staken Duitse soldaten de Leuvense binnenstad in brand en ontkwam ook de bibliotheek, toen gevestigd in de huidige Universiteitshal, niet aan het vuur. 230.000 boeken, wiegendrukken en handschriften gingen verloren. Vlak na WO I startte de bouw van de nieuwe universiteitsbibliotheek. In mei 1940 brandde de bibliotheek een tweede keer volledig uit: amper 15.000 van de 900.000 boeken overleefden de ramp. Na de Bevrijding werd de bibliotheek heropgebouwd en begon het verzamelen opnieuw.

Tijdens Open Monumentendag Vlaanderen worden in de Centrale Universiteitsbibliotheek vier lezingen gegeven waarbij telkens vier conflictverhalen te horen en te zien zijn. Naast de oorlogsbrand in de bibliotheek, komen ook de thema's 'gevangeniswezen', 'religieuze conflicten', en 'gerechtelijke wetenschappen' aan bod. In de bibliotheek en in de Universiteitshal staan verschillende zalen open voor het publiek.

Meer informatie vindt u op de website van Open Monumentendag Vlaanderen.

11-09-2011
  • 11-08-2011
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)