Tentoonstelling 'Stemmen en visies. Meesterwerken uit de Koopman Collectie van de Nationale bibliotheek van Nederland'

Boekillustratie Sonia Delaunay Koopman Collectie

In Bibliotheca Wittockiana kan u vanaf 7 oktober een tentoonstelling met meesterwerken uit de Koopman Collectie van de nationale bibliotheek van Nederland gaan bekijken. De Koopman Collectie verenigt de wereld van de moderne kunst met die van het boek.

De industrieel Louis Koopman (1887-1968) heeft, samen met zijn Brusselse verloofde Anny Antoine, gedurende zijn leven één van de beste en mooiste verzamelingen 20ste-eeuwse Europese literatuur en kunstenaarsboeken samengebracht. Deze collectie schonk hij aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, waar ze tot heden wordt aangevuld met nieuwe aanwinsten.

Het is hoogst uitzonderlijk dat de Koopman Collectie de Koninklijke Bibliotheek verlaat. Haar komst naar de Biliotheca Wittockiana, een première voor België, is dan ook heel bijzonder. Uit de collectie van 10.000 werken werd een keuze gemaakt van zeventig meesterwerken. Hierbij vinden we René Char, geïllustreerd door Miro, André Rouveyre geïllustreerd door Matisse of Pierre Reverdy geïllustreerd door Picasso. Het kunstenaarsboek weerspiegelt niet alleen de kunststromingen van de 20ste eeuw maar ook de ontwikkelingen in de literatuur en in de boekkunsten.

Details
Datum 
07-10-2011 - 14-01-2012
  • Agendabericht
  • |
  • 20-09-2011
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)