Tentoonstelling 'Nottebohm Revisited'

De vroegere leeszaal van de Stadsbibliotheek

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience organiseert een tentoonstelling ter gelegenheid van 200 jaar familie Nottebohm - 75 jaar Nottebohmzaal - 10 jaar Nottebohmlezingen, driemaal feest dus. Hierna een overzicht van wat aan bod komt in de tentoonstelling.

De terugkeer van de familie Nottebohm

Letterlijk centraal in de tentoonstellingszaal tonen we een kunstwerk van Eugénie Nottebohm, dat ze realiseert in samenwerking met dichter en verteller Don Fabulist en dichter Peter Holvoet-Hanssen. Gebundeld in een boek, nodigen verhalen, verzen en grafische beelden de bezoeker uit om even stil te staan bij bepaalde plaatsen in de stad, die een rol spelen in de geschiedenis van de familie Nottebohm.

Eugénie stamt uit deze van oorsprong Duitse familie, die zich in 1811 in de Scheldestad vestigt. De Nottebohms spelen een belangrijke rol in de eerste bloeiperiode van de Antwerpse haven. Verschillende familieleden staan bekend als echte kunstmecenassen. In 1899 sticht Maria Amelia Nottebohm-Van Laer (1836 - 1907) bovendien de bekende en naar de familie vernoemde dermatologische kliniek. Na het overlijden van Oscar Nottebohm (1865 – 1935) ontvangt onder andere het Dotatiefonds van de Stadsbibliotheek een ruime gift. Naar aanleiding van deze schenking beslist het stadsbestuur in 1936 om een zaal in de bibliotheek postuum naar hem te vernoemen.

Nottebohmzaal

De oorsprong van de bibliotheek gaat terug tot het midden van de 15de eeuw. Door de eeuwen heen groeien de collecties gestaag aan. In 1879 koopt het stadsbestuur de Sodaliteit aan. Dit gebouw is een onderdeel van een gebouwencomplex in de 17de eeuw opgericht door de jezuïetenorde. Vanaf 1883 is het gebouw als bibliotheek toegankelijk voor het publiek.

Tussen 1934 en 1936 verbouwt men grondig: de Sodaliteit heeft nu drie verdiepingen, met als derde verdieping de huidige Nottebohmzaal. Deze ruimte is in gebruik voor tentoonstellingen, lezingen, evenementen en dient ook nog altijd als magazijnruimte. Ze herbergt bovendien bijzondere objecten zoals de Egyptische kast, diverse bustes, de hemel- en aardglobes van Blaeu.

Aanvullende informatie

Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt een fraai vormgegeven boek gepubliceerd, met steun van de Stichting Nottebohm. De inhoud heeft als rode draad een abecedarium, waarbij per letter diverse thema's aan bod komen uit de rijke geschiedenis van de bibliotheek en de familie Nottebohm, telkens vergezeld van een mooie illustratie.

09-12-2011 - 26-02-2012

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Nottebohmzaal
Conscienceplein 4