Tentoonstelling 'Grensland, Prentland. Turnhoutse mannekensbladen'

Turnhoutse mannekensbladen

Lang voordat het eerste kinderboek verscheen was er al geïllustreerd drukwerk dat bestemd was voor kinderen: de kinderprent. In Nederland noemde men deze prenten ‘centsprenten’, in de regio rond Turnhout werden ze ‘mannekensbladen’ genoemd. Het jaarthema voor 2012 van de Historische Drukkerij Turnhout kreeg als titel ‘Grensland, Prentland. Turnhoutse Mannekensbladen’ en behandeld deze aantrekkelijke vorm van onbedorven volkskunst. Met de opkomst van het stripverhaal verdween echter dit eens zo populaire type drukwerk, en werd sindsdien een zeldzaam verzamelobject.

Turnhout, gelegen aan de grens met Nederland, kent sinds het begin van de negentiende eeuw een traditie in de productie van het mannekensblad, die sterk gericht was op deze noorderbuur. Het ontstaan van de Turnhoutse prentindustrie is tevens voor een stuk gelijklopend met de geschiedenis van de Turnhoutse druknijverheid.

De tentoonstelling neemt als basis de prenten van Glenisson & Van Genechten en leggen de link met de andere Turnhoutse en buitenlandse prentdrukkers. De onderlinge strijd die deze voerden was soms bikkelhard, waarbij ze het niet nalieten elkaar in een negatief daglicht te stellen bij de afnemers van deze goedkope volksprenten.

Meer informatie vindt u op de website van de Historische Drukkerij Turnhout.

Details
Datum 
15-01-2012 - 01-12-2012
  • Agendabericht
  • |
  • 09-01-2012
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)