Dubbeltentoonstelling 'Hector Fleischman(n)' en 'Erfgoedbibliotheken'

Affiche dubbeltentoonstelling Bibliotheca Wasiana

Bibliotheca Wasiana, erfgoedbibliotheek en documentatiecentrum over het Waasland, organiseert naar aanleiding van Erfgoeddag en het Sint-Niklase evenement Archipel twee erfgoedtentoonstellingen. Zowel de tentoonstelling 'Hector Fleischman(n): een vergeten Sint-Niklase ‘held’' als de tentoonstelling 'Erfgoedbibliotheken' lopen van 21 april tot 20 mei.

Hector Fleischman(n): een vergeten Sint-Niklase ‘held’

Hector Fleischman(n) is in 1882 geboren in Sint-Niklaas als zoon van een Waalse vader met Duitse wortels en een Sint-Niklase moeder. Een jaar na zijn geboorte verhuist het gezin naar Vilvoorde. Hector Fleischman ontpopt zich tot veelschrijver, als journalist, romancier, toneelauteur en dichter. Zijn belangstelling gaat vooral naar de periode van de Franse Revolutie en Napoleon Bonaparte. Vandaag de dag doet de naam Fleischman geen belletje rinkelen in zijn geboortestad, terwijl hij in Franstalige gebieden een vrij grote literaire bekendheid geniet. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van zijn leven en werk.

Erfgoedbibliotheken

De tentoonstelling ‘Erfgoedbibliotheken’ is samengesteld door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en voor het eerst aan het publiek gepresenteerd in juni 2011. Bibliotheca Wasiana was één van de partners die haar collecties openbaarde aan fotograaf Stefaan Tavernier. Die had vooral oog voor de ‘helden’ van de erfgoedbibliotheken. Collecties danken hun bewaring mede aan de gepassioneerde erfgoedmedewerkers, die u in deze fototentoonstelling aan het werk kan zien. De vaste tentoonstelling wordt uitgebreid met extra foto’s en documenten uit de eigen collecties van Bibliotheca Wasiana, Stadsarchief Sint-Niklaas en de Bib.

Beide tentoonstellingen worden op vrijdagavond 20 april officieel geopend.

21-04-2012 - 20-05-2012
  • 04-04-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)