Tentoonstelling 'Globes, kaarten en Mercator'

Affiche tentoonstelling 'Globes, kaarten en Mercator'

Het Internationaal Exlibriscentrum Sint-Niklaas maakt gebruik van de focusmomenten Erfgoeddag en het boekenevenement Archipel om een selectie boekenmerken uit eigen bezit met als thema Mercator en de cartografie in het exlibris in de kijker te plaatsen. Het geeft de kans om het verhaal te vertellen over de betekenis van de cartografie en het werk van Mercator in al zijn facetten voor de bibliofielen, verzamelaars en geïnspireerde grafici.

Het merendeel van de getoonde exlibris is geselecteerd uit de inzendingen voor de exlibriswedstrijd 1993 met als opgelegd thema Mercator en de cartografie. De kwaliteit is hoogstaand en het is opvallend hoe goed de kunstenaars zijn omgegaan met het in beeld brengen van het leven en het veelzijdig werk van Mercator, ook soms in de dieperliggende betekenis.

Daarnaast is het een gelegenheid om enkele oudere exlibris te tonen, waarin het belang van globes en kaarten voor de bibliofiele boekeneigenaars van weleer naar voor komt. Er zijn er bij uit de eerste helft 20ste eeuw, uit de 19de en zelfs twee uit de 18de eeuw. Bij sommigen is er nog een interessant nevenverhaal te vertellen als je wat dieper graaft in de geschiedenis van de boekeneigenaar of de kunstenaar of in de context van het exlibris zelf.

20-04-2012 - 26-08-2012
  • 25-04-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)