Tentoonstelling 'Dickens in Nederland'

Charles Dickens

Charles Dickens werd 200 jaar geleden geboren en dat zullen we weten. De onverminderd populaire schrijver lijkt het allemaal niet nodig te hebben: zijn romanfiguren zijn gemeengoed als nooit tevoren. En toch: hij wordt dan wel erkend, maar ook nog echt gelezen? Zijn werk is in talloze edities verkrijgbaar, maar hoeveel lezers zijn er? En hoe was dat destijds in zijn eigen tijd? Werd hij toen (nog) meer gelezen??

En hoe was het met de belangstelling voor Dickens gesteld in Nederland? Hoe snel vond hij z'n weg naar een Nederlands publiek en wat lazen die van hem? Hoe keken Nederlandse literatoren en critici aan tegen de bedenker van Samuel Pickwick, Oliver Twist, David Copperfield en Little Dorrit? 

In een tentoonstelling in de benedenverdieping van de UB Nijmegen wordt in beeld gebracht hoe de ontvangst van Dickens in Nederland verliep. Welke reacties lokte hij uit, door wie en hoe snel? Wie waren zijn eerste vertalers en hoe is de geschiedenis van die vertalingen tot kort geleden verlopen? Hoe reageerden de lezers in de negentiende en twintigste eeuw? Welke veranderingen onderging het beeld van Dickens?

Aan de hand van de eigen collectie en die van privé-collecties wordt de aanwezigheid van Dickens zichtbaar gemaakt in Nederland, een land waar hij fysiek nooit is geweest. Uiteenlopende figuren als Potgieter, C.M. Mensing, Mark Prager Lindo, uitgevers Cohen en Roelants, Theun de Vries, Godfried Bomans en Maarten 't Hart droegen bij aan de bekendheid, ieder op zijn eigen manier. Ook dat wordt aanschouwelijk gemaakt, met als gevolg: een oubollige Dickens, een meesterschrijver, een genadeloze maatschappijcriticus, een burgerman en zelfs bourgeois, een charlatan, een humortovenaar, een diepzinnige en oppervlakkige Dickens. En nog vele anderen. Ze zijn (bijna)  allemaal te zien van half mei tot eind juli 2012.

Details
Datum 
30-05-2012 - 30-09-2012
  • Agendabericht
  • |
  • 20-04-2012
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)