Tentoonstelling 'Leestekenen. De eigenzinnige kijk van Joke van Leeuwen op het alfabet'

Kinderboekenschrijfster en –illustrator Joke van Leeuwen, bekend van Iep!, O zo heppie en Deesje, won in 2010 de Gouden Ganzenveer. Onderdeel van deze prijs is dat de laureaat een tentoonstelling mag maken in Museum Meermanno. Joke van Leeuwen laat zich inspireren door het alfabet en presenteert de tentoonstelling ‘Leestekenen. De eigenzinnige kijk van Joke van Leeuwen op het alfabet’ die zal lopen van 9 juni tot en met 19 augustus 2012.

Het wordt een zomertentoonstelling voor jong en oud over de letters van het alfabet. De tentoonstelling laat zien hoe woord en beeld met en in elkaar verstrengeld kunnen zijn, met verrassende en speelse resultaten. Naast prachtige letters uit de boeken van Museum Meermanno, waarbij een hoofdletter in een middeleeuws boek soms bijna verdwijnt in de rijkdom van de afbeelding, zijn er ook bijzondere, nieuwe en vreemde letters uit het werk Joke van Leeuwen. Deze zijn te zien in boeken, prenten en in videoanimaties gemaakt door vormgever Bob Takes, bekend van de vproleaders, die ook de vormgeving van de tentoonstelling voor zijn rekening neemt.

Uitgangspunt is het alfabet. In de tentoonstelling wordt veel aandacht besteed aan abc-boeken. Abc-boeken voor kinderen die leren lezen, maar ook van kunstenaars die het alfabet opnieuw vormgeven. Er zullen ook abc-prenten te zien zijn van hedendaagse tekenaars als Wim Hofman en Sieb Posthuma.

Speciaal voor de tentoonstelling heeft Joke van Leeuwen een nieuw abc gemaakt, in een mengvorm van tekeningen en collages van oude gravures.

Tijdens de zomer organiseert het museum een uitgebreid programma met diverse activiteiten voor kinderen en volwassenen. Meer informatie vindt u op de website van Museum Meermanno. Zo komt er in de tuin van het museum een groot Letterspel met magneetletters die op een stalen wand door de bezoekers kunnen worden geplaatst en waarbij bezoekers zelf met het alfabet kunnen spelen.

Details
Datum 
09-06-2012 - 19-08-2012
Praktisch
Locatie 

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 ap Den Haag

  • Agendabericht
  • |
  • 04-05-2012
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)