Tentoonstelling 'De Ziel van de Meester. Antwerpse tekeningen van Rubens tot Panamarenko'

P.P. Rubens, Hoofd van Hendrik IV, 1622

Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet presenteert Antwerpse tekeningen van Rubens tot Panamarenko. Met uitzonderlijke tekeningen en schetsen van grote meesters en hedendaags talent.

Tekenen is intiem. Met een tekening zet een kunstenaar een eerste impressie op papier, een vluchtige pose, een momentopname, een emotie. Het is een snelle manier om een gedachtestroom vast te leggen en ideeën te ordenen. Meer dan in een ander medium, legt de kunstenaar in een tekening zijn ziel bloot.

Vanaf 15 september presenteert het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet De ziel van de meester. Antwerpse tekeningen van Rubens tot Panamarenko. De tentoonstelling brengt uitzonderlijke tekeningen en schetsen van grote meesters en hedendaags talent.

Curatoren

Elf gastcuratoren zijn aangesproken en stelden de tentoonstelling samen. Ze brengen tekeningen samen van oude meesters met hedendaags werk, leggen verrassende thematische verbanden of zien verwantschap in stijl, compositie of lijnvoering door de eeuwen heen.

Buurtbewoners en vrijwilligers met een hart voor het museum kozen hun lievelingswerken. Modeontwerper Dries Van Noten, illustratrice Kaatje Vermeire, galeriehouder Adriaan Raemdonck en illustrator-cartoonist Benoît selecteerden vanuit hun tekenervaring. De specialisten Ger Luijten, professor Katlijne Vander Stighelen en conservator Stefaan Hautekeete maakten een keuze met hun professioneel oog. De tentoonstelling is uitgegroeid tot een boeiende tocht langs eilandjes van persoonlijke smaken en voorkeuren.

Tekeningen zijn zeer gevoelig voor licht, daarom worden ze zelden tentoongesteld. ‘De Ziel van de Meester’ is dan ook een unieke gelegenheid om de mooiste tekeningen uit de verborgen collectie van het Prentenkabinet te bewonderen. Na de tentoonstelling worden de werken weer voor lange tijd opgeborgen.

Details
Datum 
15-09-2012 - 16-12-2012
Praktisch
Locatie 

Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet
Vrijdagmarkt 22-23
2000 Antwerpen

  • Agendabericht
  • |
  • 18-07-2012
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)