Erfgoeddag 2014 | Grenzeloos

Campagnebeeld Erfgoeddag 2014 | Grenzeloos

Op zondag 27 april staat Erfgoeddag in het teken van het thema 'Grenzeloos'. In het rijke aanbod vinden we ook verschillende activiteiten terug van de partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

Openbare Bibliotheek Brugge

• Tentoonstelling 'Bestemming Brugge: tweehonderd jaar stadsgidsen in druk'
    Al in de 19e eeuw was Brugge een toeristische trekpleister. De Britse toeristen maakten er een tussenstop op weg naar Waterloo. In 1837 verscheen de eerste reisgids voor Brugge geschreven door Octave Delepierre. Benieuwd wat men toen aan toeristen aanraadde? Bezoek dan de tentoonstelling met Brugse reisgidsen uit de erfgoedcollectie van de bibliotheek en de reisgidsenverzameling van Dirk Michiels.
  • Lezing 'Vlaamse migratie naar Noord-Frankrijk in de 19de eeuw'
    De Industriële Revolutie zette in de 19e eeuw grote migratiestromen in beweging. Zo trokken duizenden Vlamingen naar Noord-Frankrijk om er in fabrieken te werken. Op de werkvloer zagen de Fransen hen als concurrenten. In het lokale verenigingsleven verliep de aanpassing wel bijzonder vlot. Historica Saartje Vanden Borre (KU Leuven) brengt in haar lezing deze ‘Franco-Belgische’ samenleving tot leven.
  • Wandeling 'Suivez le guide. Volg de 19e-eeuwse gids'
    De Openbare Bibliotheek Brugge bezit een aardige verzameling 19e-eeuwe reisgidsen over Brugge. Deze gidsen laten ons toe om het 19e-eeuwse Brugge opnieuw te beleven, met de trekpleisters, hotels, vervoermiddelen... van toen. Treed in de voetsporen van de toenmalige toeristen en volg de gids naar plaatsen die James Weale en Adolf Duclos zo bijzonder vonden aan onze stad.

Universiteitsbibliotheek Antwerpen

• Tentoonstelling ''The book of life'. Leven en dood te boek gesteld in Antwerpen'
    Een handboek over vroedkunde, een schooltoneel, handgekleurde bidprentjes of een traktaat over sterven – geen thema heeft ons geschreven erfgoed zo beïnvloed als leven en dood. Met deze tentoonstelling tonen de erfgoedcollecties van de UAntwerpen hoe het historische boek een blik gunt op onze reis van het leven naar de dood, en hoe het ook vandaag nog de grenzen van tijd en ruimte overstijgt.

Provinciale Bibliotheek Limburg

• Tentoonstelling 'Grenzeloos. Een tentoonstelling van oude kaarten'
    De PBL stelt enkele van haar fraaiste cartografische pronkstukken tentoon. De collectie handschriften en oude drukken bevat o.m. een wereldatlas van Willem en Johannes Blaeu uit 1645 én hun tweedelige atlas van de steden van de Nederlanden. Uit de 'Collectie Limburgensia' tonen we handgetekende gemeentekaarten, in 1903 door Limburgse onderwijzers vervaardigd op vraag van de gouverneur.
  • Rondleiding 'Uniek bezoek aan het erfgoeddepot'
    De PBL is de enige erkende Limburgse erfgoedbibliotheek, met o.a. een collectie oude drukken die in optimale omstandigheden wordt bewaard in het erfgoeddepot. Ook de kaartencollectie heeft hier haar plekje gevonden - een rustig verblijf in een bijzondere ruimte waarin als het ware de wereld verpoost. Schrijf je in voor een bezoek aan deze ruimte, een ideale aanvulling op de kaartenexpo in de PBL.

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

• Tentoonstelling 'Grenzeloze avonturenboeken'
    Onverwachte ontmoetingen, mysterieuze zoektochten, gekke avonturen … het hoort allemaal bij een avonturenverhaal, net als grenzen ontdekken, verleggen en overschrijden. Grenzen tussen fantasie en werkelijkheid, tussen verschillende culturen, en tussen jeugd- en volwassenenliteratuur. We tonen je een staalkaart van avonturenboeken en -strips die in Vlaanderen werden gelezen sinds de 19e eeuw.
  • Rondleiding 'Een blik achter de schermen'
    Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience neemt je mee achter de schermen. Overschrijd grenzen en ontdek wat je daarvoor niet mocht zien. Kom genieten van deze eeuwenoude instelling en ontdek hoe een collectie wordt beschermd en verzorgd.

Universiteitsbibliotheek Leuven

• Lezing en concert 'Radio Matrix'
    De opkomst van de radio deed heel wat grenzen vervagen, zowel geografisch als maatschappelijk en cultureel. De invloed van de radio op de verspreiding en productie van muziek is enorm. Jongeren brengen een live radioconcert ten gehore. Een kleine expo focust op de nauwe band tussen radio en nieuwe muzikale ontwikkelingen zoals radio-opera’s en elektronische muziek, een lezing geeft extra duiding.

Maurits Sabbebibliotheek

• Tentoonstelling 'Sacred Spaces'
    Heilige plaatsen als medium voor mensen in hun zoektocht naar spiritualiteit … Voor welke uitdagingen staat onze maatschappij om het religieus patrimonium een zinvolle toekomst te geven? Hoe en waarom zoeken mensen ernaar om spiritualiteit een betekenisvolle plaats in hun leven te geven? Architect Tom Callebaut onderzoekt dit in zijn doctoraat en wil zijn ervaringen delen.
27-04-2014
  • 14-04-2014
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)