Tentoonstelling 'Een zucht tot klokkenspel'

Naar aanleiding van het Internationale beiaardcongres, dat in Antwerpen en Brugge loopt van 29 juni t.e.m. 6 juli 2014, loopt in Museum Vleeshuis te Antwerpen een tentoonstelling over het Vlaamse historische beiaardrepertoire.

De oudste manuscripten die getoond worden bevatten alleen muziek voor de beiaardautomaat. Pas met het handschrift 'Beyaert' uit 1728, toegeschreven aan Clemens Augustinus Everaerts, beiaardier van de Antwerpse Sint-Jacobskerk, wordt echte speelmuziek voor beiaardiers getoond: een bundel met eenvoudige kerst- en nieuwjaarsliedjes.

Het beiaardboek van Joannes De Gruijtters uit 1746 is een volwaardig speelboek. Het bevat een staalkaart van modieuze muziek uit het midden van de 18de eeuw, bewerkingen van dansen, van klavecimbelmuziek, en zelfs een vioolconcerto van Vivaldi. Vele stukjes zijn een hommage aan componisten die in onder meer Antwerpen werkzaam waren, zoals H.-J. De Croes en en H. Fiocco.

De oudere versteekboeken van Hendrick Claes (Brussel ca. 1616-1633), Théodore de Sany (Brussel 1648) en Philippus Wyckaert (Gent, 1681), leveren niet alleen een kijk op de muziek die op de beiaardautomaten klonk, maar geven onrechtstreeks ook veel informatie over het manuele beiaardspel in de 17de eeuw. De versteekbladen van vader en zoon Joannes en Amandus de Gruytters zijn ongemeen boeiend, omdat de automaat van de Antwerpse stadsbeiaard, waarvoor ze geschreven werden, intact bewaard bleef.

Met de Antwerpse beiaardier Joannes Franciscus Volckerick (1815-97) komt er een  stijlbreuk naar een romantisch idioom. Door de immigratie van de Antwerpse beiaardier Anton Brees naar Florida, verhuisden ook de meeste handschriften van Volckerik naar de Verenigde Staten. Een keuze van deze handschriften wordt in deze tentoonstelling voor het eerst weer in ons land getoond.

28-06-2014 - 27-07-2014

Museum Vleeshuis
Vleeshouwersstraat 38
2000 Antwerpen