Onze selectie voor Erfgoeddag 2015

Affiche Erfgoeddag 2015

Op zondag 26 april staat Erfgoeddag in het teken van het thema 'Erf!'. In het rijke aanbod vinden we ook een aantal activiteiten terug van de partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek andere bibliotheekorganisaties rond literair of boekhistorisch erfgoed. We stellen onze selectie graag aan u voor. Het volledige programma en meer details vindt u op de website van Erfgoeddag.

• Universiteitsbibliotheek Gent
  • Provinciale Bibliotheek Limburg
  • Openbare Bibliotheek Brugge
    • Lezing 'Genetisch erfgoed is gen-iaal'
      Maarten Larmuseau, evolutionair geneticus aan de KU Leuven, brengt geschiedenis en exacte wetenschappen samen. Hij koppelt informatie van het Y-chromosoom van mannen aan hun familiestamboom. Een bijzonder interessant onderzoek dat aanvullingen kan bieden aan het traditionele stamboomonderzoek in de archieven.
    • Tentoonstelling 'Een Brugse Genealoog aan het werk'
      Hoe ging een genealoog in de 17e eeuw te werk? De verzameling stambomen van de Brugse genealoog Jacob Kerchof (1625-1685) geeft het antwoord.
    • Demonstratie 'Op zoek naar je voorouders?'
      Ook zin om in je stamboom te klimmen? Twee experten van Familiekunde Vlaanderen regio Brugge bemannen een helpdesk en wijzen je de weg.
  • Universiteit Antwerpen
    • Rondleiding 'Het Jezuïetenerfgoed van de stadscampus'
      We nodigen je uit om een blik te werpen achter de schermen van de historische Stadscampus, een kostbare erfenis van de vroegere Sociëteit der Jezuïeten.
  • Universiteitsbibliotheek Leuven
    • Rondleiding 'Rondgang langs bijzondere erfgoedlocaties'
      Het Studentenmuseum, de Grote Leeszaal, de Oost-Aziatische bibliotheek en zeker ook de Spoelberchkamer refereren elk op hun manier aan schenkingen, legaten en erfenissen ten gunste van de universiteit. Deze ruimtes zijn (exclusief) toegankelijk.
    • Tentoonstelling 'Geërfd goed'
      De Leuvense universiteit duikt regelmatig op als erfgenaam in testamenten. Boeken, documenten en kunstvoorwerpen komen zo terecht in de erfgoedcollecties.
    • Zoektocht 'De erfenis van Vic de muis'
      Vic de muis, een 'weesmuisje', woont in de Universiteitsbibliotheek. Op zijn verjaardag ontvangt hij een mysterieuze brief waarin staat dat hij een erfenis krijgt. Tijdens een zoektocht met allerlei leuke opdrachten ontdek je samen met je ouders wat Vic zal erven en kom je alles te weten over zijn huis en zijn familie. Een gezinsvriendelijke kennismaking met de bibliotheek en haar erfenissen!
  • Maurits Sabbebibliotheek
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
    • Tentoonstelling 'Vaders en zonen'
      De tentoonstelling toont werk, archiefstukken en foto's van componerende vaders en zonen, en focust zo op de kennis en het talent dat de zonen van hun vaders erfden.
  • Stadsarchief Lokeren
    • Lezing 'Boeken erven, en dan...?'
      Ludo Simons (°1939), emeritus-hoogleraar boekgeschiedenis en voormalig bibliothecaris, erfde de bibliotheek van zijn vader, romanschrijver Jozef Simons (1888-1948) en een deel van de boekencollectie van de grootvader van zijn vrouw, auteur Stijn Streuvels (1871-1969). In zijn lezing legt Ludo Simons uit hoe hij, onder meer op basis van deze dubbele boekenerfenis, zelf een bibliotheek uitbouwde.
  • Openbare Bibliotheek Gent
    • Lezing 'De Krook, een erfgenaam'
      Een nieuwe bibliotheek, maar voor welke toekomst? Op Erfgoeddag kijken we achterom: in het magazijn zoeken we de sporen van onze voorgangers.  Speciale aandacht gaat naar de collectie Gent in functie van ‘Gent kleurt oranje’.
  • Sint-Baafsabdij Gent
    • Presentatie 'De erfenis van Raphaël de Mercatel'
      Raphaël de Mercatel, die in 1478 abt van de abdij werd, verwierf eeuwige faam met zijn ‘librije van Sint-Baafs’, een bibliotheek met prachtige miniaturen, handschriften en polyfone zangboeken. Een multimedia-presentatie schetst het leven van Raphaël en het belang van de bibliotheek.
  • Museum Arnold Vanderhaeghen
    • Presentatie 'De vlucht van de blauwe vogel'
      Het Kabinet Maurice Maeterlinck is een wat ongewone bibliotheek. Ze bevat nagenoeg alleen de persoonlijke bibliotheek van de Gentse Nobelprijswinnaar Literatuur van 1911 en wordt bewaard in het originele bibliotheekmeubilair van zijn werkkamer.
  • Paters Karmelieten Gent
    • Rondleiding 'Een historisch stilte-erf, boordevol toekomst'
      Archiefdocumenten uit de rijke bibliotheek illustreren de geschiedenis van eigenaars en bewoners door de eeuwen heen. Paters vertellen hoe niet alleen het patrimonium, maar ook hun levenswaarden met zorg van generatie op generatie worden doorgegeven.
26-04-2015
  • 02-04-2015
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)