Lezing 'Abraham Ortelius inspireert'

getekend portret van Abraham Ortelius uit de zestiende eeuw

Joost Depuydt geeft op 4 oktober een Notte­­bohm­lezing in de Con­­science­­­biblio­­­theek over Abraham Ortelius. Laat u inspi­­reren door het leven en werk van deze boeiende figuur, die nog steeds wacht op een volwaardige biografie.

Abraham Ortelius, geboren en getogen in Antwerpen, is de geschiedenis ingegaan als de man die de eerste moderne atlas heeft samengesteld. Voor het eerst bracht hij kaarten van alle bekende delen van de wereld samen op hetzelfde formaat en in dezelfde stijl gegraveerd. Voor het aanleveren van zijn bronnenmateriaal kon hij een beroep doen op een ruim netwerk van contacten. Maar Ortelius was meer dan de uitgever van zijn atlas. Hij was een gepassioneerd verzamelaar met een bijzondere interesse voor de klassieke oudheid, maar ook voor eigentijdse kunst.

Joost Depuydt is beheerder van de bijzondere collecties in het FelixArchief/Stadsarchief Antwerpen. Zijn wetenschappelijke interesses gaan van boekgeschiedenis over geschiedenis van de cartografie tot digitalisering van oude kaarten, boeken en prenten.

Meer informatie vindt u op de site van de Consciencebibliotheek.

04-10-2015
  • 30-09-2015
  • Cynthia Buts (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)