Kick-off Collegagroep Behoud en Beheer

Boek met beschadiging aan de rug

Volzet

De kick-off is helaas volzet. Wil je op de hoogte gehouden worden van toekomstige bijeenkomsten? Geef dan je naam door via sara@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be.

Heb je je ook al het hoofd gebroken over hoe je dat eeuwige stof op je boeken aanpakt? Of hoe je het best een schimmelaantasting bestrijdt? Wil je weten hoe je papiervisjes kan opsporen? Of heb je behoefte aan praktische tips over het evacueren van collectiestukken in noodsituaties? Dan ben je van harte welkom in de collegagroep behoud en beheer, die op 31 januari van start gaat!

In deze collegagroep staat het uitwisselen van praktijkgerichte kennis en ervaringen centraal rond alles wat met het behoud en beheer in erfgoedbibliotheken en andere documentaire erfgoedcollecties te maken heeft. Op een informele manier kunnen collega’s hun tips, tricks, verhalen en vragen met elkaar delen, zowel rond dagelijkse collectiezorg als uitzonderlijke calamiteiten. We behandelen daarnaast ook specifieke casussen, laten ervaringsdeskundigen en experten aan het woord en delen praktische hulpinstrumenten met elkaar.

Tijdens de kick-off op 31 januari 2020 in Leuven gaan we alvast samen op zoek naar de voornaamste uitdagingen rond behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed. Vervolgens laten we kort een ervaringsdeskundige getuigen over één van de ergste collectieplagen: schimmel.

11.00-11.15 : Verwelkoming en kennismaking

11.15-11.40 : Hoe geven we de collegagroep vorm?

11.40-12.30 : Welke thema’s willen we behandelen?

12.30-13.00 : Lunch

13.00-13.10 : Vastleggen volgende bijeenkomst (thema, locatie ...)

13.10-13.55 : Presentatie casus rond schimmelproblematiek

13.55-14.00 : Afsluiting

Aansluitend volgt een facultatief bezoek aan de Maurits Sabbebibliotheek, waarbij we ook een kijkje nemen in het Book Heritage Lab. Reken op zo'n 30 minuten extra.

31-01-2020
Praktisch

Collegagroep voor iedereen met vragen, ervaring of tips rond het behoud en beheer van collecties bibliothecair of ander documentair erfgoed

Locatie

Romerozaal, Collegium Veteranorum (COVE) K.U.Leuven, Sint-Michielsstraat 2-4 3000 Leuven

11.00-14.00

Gratis, enkel actieve deelname is gevraagd

Max. aantal deelnemers

Uiterste inschrijfdatum

24 januari 2020

Schrijf je hier in.

We voorzien drank en soep, lunch breng je zelf mee.

• 05-12-2019
  • Sara Moens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)