Geheugen van Nederland krijgt geen subsidie meer

Logo Geheugen van Nederland

Geheugen van Nederland wordt vanaf 2011 een statische webstek. De site, een initiatief van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek (KB) dat gefinancierd wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), wordt niet meer aangevuld met nieuwe digitale collecties uit Nederlandse erfgoedinstellingen. Dat maakte de projectcoördinator van het Geheugen van Nederland gisteren bekend.

Geheugen van Nederland ontvangt niet langer subsidie van OCW. De afgelopen jaren kreeg het project al minder geld.

Het project werd opgezet in 2000, als het nationale programma voor de digitalisering van het Nederlands cultureel erfgoed, om collecties van archieven, musea en bibliotheken te digitaliseren en online beschikbaar te stellen. De site bevat nu bijna 500.000 beelden uit 85 collecties van 79 instellingen, waaronder het Rijksmuseum, het Meertens Instituut, de Bibliotheek Rotterdam en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer.

De webstek blijft bestaan en zal beheerd worden door de KB. De inhoud van Geheugen van Nederland is ook toegankelijk via Europeana, de Europese digitale bibliotheek. Voor de ontsluiting via Europeana is het van belang dat de originele site online blijft. Gebruikers die via een zoekopdracht op Europeana uitkomen bij een object dat deel uitmaakt van Geheugen van Nederland, komen namelijk in de databank van de site terecht. Vanwege auteursrechtelijke kwesties is het niet mogelijk dat de objecten direct binnen Europeana getoond worden.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 15-06-2010
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)