De Bibliotheek van Guido Gezelle en Google Books

Een duizendtal boeken uit de persoonlijke bibliotheek van Guido Gezelle worden in de Openbare Bibliotheek van Brugge bewaard. Sinds kort zijn circa driehonderd van die boeken via de Brugse bibliotheekcatalogus Cabrio gelinkt aan gelijkaardige werken die door Google Books gedigitaliseerd werden, waardoor ze volledig online raadpleegbaar zijn.
Gezelle bezat naast taalkundige boeken, filologische boeken, werken over de Germaanse en uitheemse volkskunde ook religieuze en didactische werken. Veel 19de-eeuws materiaal maar ook tal van oudere werken. Gezelle was geen bibliofiel, maar zag boeken als gebruiksvoorwerpen. Vele van de oudere boeken bevatten gebruikssporen. De dichter onderstreepte woorden of fragmenten voor de Woordentas (d.i. de taalkundige aantekeningen van Gezelle) of zijn poëzie.
De boeken die Gezelle bij zijn overlijden in 1899 bezat, zijn slechts een deel van de oorspronkelijke bibliotheek. In de jaren voor zijn dood schonk hij heel wat boeken aan de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Ook bij zijn laatste verhuis van Kortrijk naar Brugge liet hij een deel van zijn collectie achter in de Kortrijkse Stadsbibliotheek en bij vrienden en kennissen.
Na Gezelles dood werd zijn bibliotheek verdeeld onder Stijn Streuvels, Caesar Gezelle en Jozef Gezelle. Jozefs boekenerfenis (988 boeken) kwam na zijn dood in 1903 terecht bij Louis Scharpé, hoogleraar Germaanse Filologie in Leuven. Bij zijn overlijden kon de stad Brugge het pakket boeken aankopen en onderbrengen in het Gezellemuseum. Ondertussen waren via Caesar Gezelle en diverse giften nog andere boeken uit Gezelles bibliotheek in het museum terechtgekomen. De volledige collectie omvat tegenwoordig een 1300-tal boeken.