Reprocopy past richtlijn dieplinken naar krantenartikels aan

Le cri du peuple. Historische krant

In de lente kreeg Reprocopy – de in 2000 door de Vlaamse krantenuitgevers opgerichte vennootschap om auteursrechten te beschermen – het aan de stok met bloggers en online publicaties. Reden was een advertentie in een aantal kranten waarin Reprocopy onder meer de al te strenge spelregels uit de doeken deed rond deeplinking: het leggen van links die doorverwijzen naar externe pagina's zoals artikels op een nieuwssite.

Na overleg met de betrokken krantenuitgevers, bloggers en online publicaties, laat Reprocopy nu weten dat het de richtlijnen rond deeplinking herbekeken heeft. Tijdens het overleg maakten de krantenuitgevers duidelijk dat ze de praktijk van deeplinking zeer genegen zijn, aangezien dit voor extra bezoekers op hun websites zorgt.

De nieuwe richtlijnen vindt u op de website van Reprocopy. Het principe dat het integraal overnemen van krantenartikels zonder toestemming van de uitgever in geen geval kan, blijft gehandhaafd. Als er gelinkt wordt, moet de bron vermeld worden. Toestemming van de uitgever is nodig als meer dan de titel en 150 karakters van het artikel wordt overgenomen, als er foto's worden geproduceerd, en als er aan 'framing' wordt gedaan (het – vaak onopgemerkt – openen van een externe pagina binnen een eigen site).

 

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 24-09-2010
  • |
  • Eva Wuyts (Histories vzw)