LIBRARIUM: Nieuw museum over de geschiedenis van het boek

Zicht op een zaal van LIBRARIUM

Op 20 oktober 2010 vindt in de Koninklijke Bibliotheek van België de plechtige opening plaats van LIBRARIUM, permanente ontdekkingsruimte voor boek- en schriftculturen. LIBRARIUM is geboren uit een vaststelling: er bestaat in België geen tentoonstellingsruimte met authentieke documenten die gewijd is aan de volledige geschiedenis van het boek en het schrift.

De Koninklijke Bibliotheek van België bewaart een even verscheiden als illuster patrimonium en was het aan zichzelf verplicht een deel van haar documenten ter beschikking te stellen van het brede publiek. Ze maakt van de gelegenheid gebruik om die documenten opnieuw in hun context te plaatsen. In een originele scenografie stelt LIBRARIUM een wetenschappelijke inhoud zowel op chronologische als op thematische wijze voor. Zo krijgt het parcours verschillende leesniveaus waar zowel leken als kenners hun gading zullen vinden.

LIBRARIUM ontsluit niet alleen het erfgoed van de Koninklijke Bibliotheek, het stelt ook de vraag welke plaats bibliotheken innemen in de huidige evolutie van het boek en schetst hun toekomst aan de hand van een moderne enscenering die mooi aansluit bij een instelling die voortdurend evolueert en ook plaats biedt voor andere activiteiten zoals congressen.

LIBRARIUM is vanaf 20 oktober open van maandag tot en met zaterdag van 10 uur tot 17 uur. De toegang is via de Kunstberg of Keizerslaan 2. De inkom is gratis.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 12-10-2010
  • |
  • Eva Wuyts ()