Felixarchief en Consciencebibliotheek brengen Antwerps stadsbeeld van 1860 online

De Blauwe Toren

Toen het stadsbeeld in 1860 cruciale veranderingen onderging door de afbraak van de 16e-eeuwse Spaanse omwalling nam Edmond Fierlants foto's van de belangrijkste Antwerpse monumenten. In opdracht van de stad Antwerpen, de provincie Antwerpen en de Belgische staat maakte hij talrijke foto's van openbare, particuliere en religieuze gebouwen.

Zijn werk is een unieke gelegenheid om kennis te maken met het Antwerpen van 150 jaar geleden. De Blauwtoren (afbeelding), waarvan de fundering recent werd teruggevonden op het Blauwtorenplein, is daarvan een mooi voorbeeld.

Fierlants leverde 158 verschillende opnames aan de stad Antwerpen. Van 120 opnames werden twee afdrukken geleverd, van 38 opnames werd slechts één afdruk bezorgd. In totaal bevat de fotocollectie dus 278 originele afdrukken. Naast de originele reeks afdrukken, nu verdeeld over het FelixArchief en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, bewaart het FelixArchief ook een reeks glasplaten.

Het archief en de erfgoedbibliotheek werkten samen om alle foto's te bundelen. Zo was het mogelijk om al deze gebouwen te localiseren op de kaart met Sepia Town. Typ als zoekterm 'Antwerpen' in.  

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 02-12-2010
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)