Nieuwe Belgische 'union catalogue' bevat belangrijke erfgoedcollecties

Logo UniCat

Deze week werd UniCat gelanceerd, de opvolger van de CCB  (Union catalogue of Belgian research libraries). Dankzij UniCat is het mogelijk om de holdings van de Koninklijke Bibliotheek, de bibliotheken van de Belgische universiteiten, en een flink aantal Vlaamse hogescholen collectief te doorzoeken. Doordat de netwerkcatalogi Anet en LIBIS-net aan UniCat worden toegevoegd, bevat de union catalogue tevens de gegevens van de bibliotheken van een aantal erfgoedinstellingen. 

Via UniCat is het mogelijk geworden het bezit van een aantal grote erfgoedbibliotheken in Vlaanderen in één beweging te doorzoeken. Hieronder zijn vier van de partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek: de Universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Andere documentaire erfgoedinstellingen in UniCat zijn het Letterenhuis, het Felix Archief, KADOC, het Liberaal Archief en de bibliotheek van het Museum Plantin Moretus.

UniCat is een project van de Belgische universiteitsbibliotheken in samenwerking met SemperTool. In totaal bevat de catalogus meer dan 14 miljoen records. Dat aantal zal nog stijgen als andere bibliotheken of netwerkcatalogi zich aansluiten bij het project.  

De collectieve catalogus is te raadplegen via www.unicat.be en is opgenomen in ons documentatieoverzicht.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 24-03-2011
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)