Benefietveiling voor het bedreigde Museum Meermanno | Huis van het boek

Interieur Museum Meermanno

Op 29 november 2011 houdt een Haarlems veilinghuis een benefietveiling voor het bedreigde Museum Meermanno| Huis van het boek. De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede aan de exploitatie van het museum, zodat het kan voldoen aan de door staatssecretaris van cultuur gestelde norm om voor overheidssubsidie in aanmerking te komen.

De overheidsbezuinigingen die in een hoog tempo worden doorgevoerd in de Nederlandse culturele sector bedreigen het voortbestaan van Museum Meermanno, dat het oudst nog bestaande boekenmuseum ter wereld is. Het bestaansrecht van Meermanno wordt getoetst aan het percentage eigen inkomsten dat het museum over de afgelopen jaren heeft verworven. Om over de jaren 2010 en 2011 het vereiste gemiddelde van 17,5% te halen, moet het museum in de tweede helft van 2011 nog circa 250.000 euro aan inkomsten bijeen brengen. Eerder al werd de actie Boek zoekt vrouw, man en bedrijf gestart.

De talrijke vrienden en relaties van het museum en alle andere boekenliefhebbers wordt gevraagd een boek van rond de 250 euro of meer beschikbaar te stellen voor de veiling. Ook auteurs, illustratoren en bibliofiele boekdrukkers en uitgevers wordt nadrukkelijk gevraagd om gesigneerde boeken, prenten of bijzondere uitgaven voor de veiling beschikbaar te stellen. Boeken kunnen vanaf 2 augustus worden ingeleverd bij Museum Meermanno, t.a.v. Rickey Tax (070 3462700 | tax@meermanno.nl).

• 19-07-2011
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)