Contract British Library en Google Books openbaar gemaakt

Pagina één van het contract

Volgens Informatieprofessional heeft de Open Rights Group via een beroep op de Freedom of Information Act een kopie van het contract tussen Google en de British Library (BL) weten te bemachtigen en online gepubliceerd. In de meeste gevallen zijn de contracten die Google met bibliotheken sluit over de digitalisering van hun collectie geheim. De BL heeft wel de gewoonte om contracten te publiceren, maar het contract met Google heeft de nationale bibliotheek van Groot-Brittannië niet vrijwillig openbaar gemaakt.

De Open Rights Group wilde weten welke voorwaarden en restricties verbonden zijn aan de digitalisering van 250.000 boeken uit de BL door Google. Uit het contract blijkt dat Google meer rechten heeft om de gescande teksten te gebruiken dan de bibliotheek zelf. De BL mag de boeken tonen op haar website, maar mag de teksten niet commercieel gebruiken. Ook moet de bibliotheek verhinderen dat de teksten worden gedownload en verder worden verspreid. Google mag de boeken wel commercieel exploiteren. Het gaat om boeken in het publieke domein, waarop geen auteursrecht meer berust.

Het becommentarieerde contract kan bekeken worden op de website van de Open Rights Group.

De Österreichische Nationalbibliothek (ÖNB) heeft ook een contract met Google Books dat ze niet openbaar maakt. Deze bibliotheek heeft wel een uitgebreide FAQ-pagina waarin het toelichting geeft over het project, inclusief de aanpak, de rechten en het gebruik.

• 26-08-2011
  • Eva Wuyts (Histories vzw)