KB Nederland digitaliseert NRC Handelsblad

NRC Handelsblad

De Koninklijke Bibliotheek van Nederland zal de complete jaargangen van NRC Handelsblad vanaf het eerste nummer in 1970 tot 1995 digitaliseren. De kranten komen volledig doorzoekbaar beschikbaar op de website Historische Kranten van de KB. Dit zijn NRC Media (de uitgever van NRC Handelsblad) en de Koninklijke Bibliotheek op 10 januari overeengekomen.

Toen NRC Handelsblad nog deel uitmaakte van PCM Uitgevers bestond er enige huiver toestemming te geven tot digitalisering in het publieke domein. Voor het bedrijf is nu duidelijk dat geen enkele vorm van exploitatie voor oude kranten de kosten van digitalisering zal kunnen dragen. De krant besloot aansluiting te zoeken bij de digitale krantencollectie van de Koninklijke Bibliotheek, ‘gezien de omvang en de kwaliteit daarvan’. De KB zal de jaargangen van NRC Handelsblad van 1970-1995 digitaliseren. De jaargangen vanaf 1995 zijn bij NRC Handelsblad zelf digitaal beschikbaar.

De nummers van NRC Handelsblad zullen deel uitmaken van het digitaal archief van historische kranten dat de KB sinds 2006 heeft opgebouwd. Tot eind dit jaar zal de webdienst in fases worden uitgebreid van 3,4 miljoen naar negen miljoen pagina’s uit de periode 1618 tot 1995. NRC Handelsblad is na De Telegraaf de tweede grote landelijke krant die heeft ingestemd met digitalisering door de KB. Naar verwachting zullen de circa 300.000 pagina’s uit NRC Handelsblad in de loop van 2014 beschikbaar komen.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 12-01-2012
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)