British Library koopt oudste boek van Europa dankzij schenkingen van het publiek

Fragment uit het Evangelie van Cuthbert

Het zevende-eeuwse Evangelie van Cuthbert van de jezuïtische Sociëteit van Jezus is het oudste boek van Europa. Het kleine, in leer gebonden boekje werd in het jaar 1104 ontdekt in een grafkist in Durham Cathedral. De Sociëteit van Jezus leende het Evangelie al in 1979 uit aan de British Library, maar besloot het uiteindelijk te verkopen om geld op te halen voor onderwijs en restauratiewerkzaamheden.

De Britse nationale bibliotheek betaalde hiervoor een recordbedrag van 9 miljoen pond. Om deze middelen samen te brengen was de British Library al in 2011 begonnen met een fondsenwervingsactie. Honderden donoren deden een bijdrage. De andere helft werd betaald door de Britse organisatie voor nationaal erfgoed. Het zeldzame boekje is gedigitaliseerd en te bekijken op de website van de British Library.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 17-04-2012
  • |
  • Eva Wuyts ()